Prica 100
2016. november 17. 15:15

A pécsi születésű, horvát Zlatko Prica életmű-kiállításának megnyitójára várják a Széchenyi téri Pécsi Galériába 2016. november 18-án 15.00 órakor a festészet rajongóit.

A kiállítást Páva Zsolt, Pécs város polgármestere nyitja meg, valamint Ljiljana Pancirov, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja és Samobor város, valamint TAR-Vabriga város képviselője mond köszöntő beszédet.

 

Zlatko Prica a Zágrábi Művészeti Akadémián 1941-ben szerzett diplomát. A világháború után Párizsban, Indiában, Brazíliában volt hosszabb-rövidebb tanulmányúton, az itt szerzett élmények jelentős hatást gyakoroltak mind a személyiségére, mind pedig a művészetére. A modern horvát művészet egyik legegyénibb stílusú, kiművelt festői kultúrával rendelkező alakja a horvát művész, aki az 50-es évek elejétől kezdve ellenkezett az „új korszak” hasznos és tudatos építőinek kollektív optimizmusával.

 

Önálló útján művészetében létrehozta a grafikai és kolorisztikus jellegzetességek ötvözetét. Prica, mint egy reneszánsz festő, jól tudta, hogy a szépség a helyes arányokban rejlik, illetve, hogy a világ minden jelenségében benne rejlik annak belső rejtett szerkezete és mértani konstrukciós alapja.

 

Helyszín:

Pécsi Kulturális Negyed – Pécsi Galéria

Széchenyi tér

Megnyitó:

2016. november 18. 15.00

Jegyárak:

Felnőtt: 500 Ft

Nyugdíjas: 250 Ft

Diák: 250 Ft

Szervező:

 Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.