Megkezdődött a második Komlói Amatőr Színházi Találkozó
2016. június 17. 08:05

Megkezdődött csütörtökön az idén négynapossá és nemzetközivé bővült Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), amelyet második alkalommal rendeznek meg a baranyai városban június 16. és 19. között.

A megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a fesztivál fővédnöke a tavalyi KASZT sikerét felelevenítve azt mondta, hogy Komlón csoda született, a tavalyi "magvetés" idénre gyönyörű fává terebélyesedett.

Az államtitkár - magyar színjátszás történetének főbb állomásait felidézve - hangsúlyozta: "ha eleink hittek benne, akkor miért ne hinnénk abban, hogy az amatőr színjátszás ma is megtermeli a maga kincseit létrehozva a katarzist.

Hoppál Péter szólt arról is, hogy az idei KASZT költségvetését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága 9 millió forinttal támogatta.

A fesztivál versenyprogramjába 13 produkciót válogattak be, a seregszemlén 12 társulat lép fel, köztük két határon túli előadást is meghívtak: a szlovéniai Lendvából és a romániai Érmihályfalvából is érkezik amatőr társulat. Érkeznek Komlóra színjátszó csoportok egyebek mellett Budapestről, Körmendről, Székesfehérvárról, Győrből is.

A tavalyi fesztiválgyőztes, a pápai Teleszterion társulat Illyés Gyula A szélkötő Kalamonáját adja elő. Az előadásokat a Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette négyfős zsűri értékeli.

Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója köszöntőjében kiemelte: a fesztivál idei versenyprogramjai már mind teltházasak.

A fesztiválra színes off-programokkal is készülnek: a tavalyi KASZT fényképeiből kiállítás nyílik, valamint mobiltelefonos fotópályázatot is meghirdetnek. Június 18-án családi napot tartanak, este pedig szabadtéri musicalelőadással készülnek, mások mellett Füredi Nikolett, Vastag Csaba és Serbán Attila közreműködésével.

A fesztivál összes programja ingyenes.

Forrás: MTI, Kultúráért Felelős Államtitkárság