Magyar napok és a hungarikum bemutató Düsseldorfban
2016. szeptember 13. 10:38

2016. szeptember 8-11. között rendezték meg a II. Düsseldorfi Magyar Napokat, az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában. Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa által szervezett programsorozat nyitónapján a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott köszöntő beszédet és előadást.

A második alkalommal megszervezett rendezvénysorozat a magyar kultúra, a gasztronómia és tradíciók köré épült. Az eseményhez kapcsolódó vásáron hazai borok, pálinkák, gasztronómiai különlegességek mellett, népművészeti termékek, valamint az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban kereskedelmi képviselettel rendelkező hungarikumok (PICK, UNICUM) is bemutatkoztak. Több program kapcsolódott az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójához, így levetítették a Puskás Ferenc bemutató filmet is.

Az idei rendezvénysorozat megnyitóját Düsseldorf belvárosában tartották. Az eseményen a nagy számban megjelent diplomáciai képviseletek munkatársai előtt Jan Lelley, a Német- Magyar Baráti Társaság alelnöke, Szegner Balázs főkonzul, Hubert Schulte-Kemper, Magyarország tiszteletbeli konzulja, Friedrich G. Conzen, Düsseldorf polgármestere valamint Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára tartott köszöntő beszédet.

Fotó: FM

 

A helyettes államtitkár beszédében a Düsseldorfi Magyar Napok fontosságát hangsúlyozta: az eseményre kilátogatóknak kiváló lehetősége nyílik a magyar és a német nemzet közötti barátság ápolására, gazdasági és kulturális kapcsolataink további elmélyítésére.

A rendezvénysorozat nyitónapjának délutánján, Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusának felszentelési ünnepségén Szakáli István Loránd, a nagy számban megjelent németországi magyar közösség tagjai előtt megtartott előadásában beszámolt a hungarikum törvénnyel, illetve a hungarikum szabályozással kapcsolatos célkitűzésekről. A helyettes államtitkár arra kérte a megjelenteket, hogy járuljanak hozzá a magyar értékek németországi bemutatatásához, ezzel is erősítve a két ország közötti kapcsolatokat.

Forrás: FM Sajtóiroda