Krucsainé Herter Anikó az EMMI új helyettes államtitkára
2016. szeptember 16. 10:10

Új, Kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárság áll fel 2016. szeptember 19-étől az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán belül Krucsainé Herter Anikó vezetésével – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kultúráért Felelős Államtitkárság háttérintézményeinek intézményvezetői fórumán.

A kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár szakmai feladata az ágazat felelősségi körébe tartozó, bruttó egymilliárd forintos értékhatárt meghaladó beruházások – így többek között a Liget Budapest Projekt, a Magyar Állami Operaház korszerűsítése, az Eiffel Bázis Műhelyház, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója, a Budai Vigadó felújítása, az Országos Széchényi Könyvtár fejlesztése, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum Erdély tájegysége, a Modern Városok Program kulturális vonatkozásai – szakmai munkájának, valamint az ágazat szakpolitikai felelősségébe tartozó, európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztések koordinálása. Krucsainé Herter Anikó igazgatási és gazdasági szakember, 1997-től a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának gazdasági igazgatója, 2012-től főigazgatója volt.

Az intézményvezetői fórumon elhangzott: Napjaink nagy kulturális kihívásaira megfelelő válaszokat kell adni: úgy tekinteni a kultúrára, mint a büszkeség tárgyára, szakmai innovatív erejét megmutatni, folyamatosan őrizni, megújítani. Mindezt elősegítve, a 2017-es költségvetésben az idei évhez képest kétszer annyi forrás jut a kultúrára. A kulturális ágazat eddig elért eredményei közé tartozik a kulturális területen foglalkoztatottak bérhelyzetének rendezése: 2017-ben 20.176 fő közalkalmazottnak 15 %-kal nő a bére. Sikeres a Kulturális Közfoglalkoztatási Program: a jelenlegi, negyedik ütemben 8333 érettségizett vagy diplomás állástalan foglalkoztatása biztosított több mint 12 milliárdos keretből, az első három ütemben foglalkoztatottaknak pedig csaknem 30%-a el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Az idei évtől 1,2 millió forintban határozta meg a Kormány a kulturális normatíva minimumát, ennek köszönhetően 1790 településen nőtt a kulturális kiadásokra fordítható összeg. Ez összesen 1,2 milliárdos többletet jelent.

Zajlik a Liget Budapest Projekt, melynek során felépül az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint új épületbe költözik a Néprajzi Múzeum, régi formáját nyerheti vissza a Közlekedési Múzeum, és megkezdődött a Városliget kertészeti megújítása is.

Több kulturális intézmény is megújul: az Operaház Andrássy úti épülete és az Iparművészeti Múzeum végre visszanyerheti méltó megjelenését. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciója mellett a Palota-negyed felé való bővítés tervei is készülnek. Az Országos Széchényi Könyvtár a Kormány döntése értelmében jelenlegi helyén marad, megújulására tervpályázat készül. Emellett informatikai rendszerének korszerűsítését a kormány 10 milliárd Ft összegben biztosítja.

A fővároson kívül a Modern Városok Program keretében a debreceni Csokonai Nemzeti Színház 6,35 milliárd Ft-ból, a Kaposvári Csiky Gergely Színház 9 milliárd forintból újul meg. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ működési támogatása jelentős mértékben emelkedik.

Sikeresek a Bartók-év programjai, amelyeket a Kormány 2016-ban 940, 2017-ben 100 millió Ft-tal támogat, s elindultak a 497 millió forint támogatásból megvalósuló Zrínyi Miklós–Szigetvár 156 emlékév programjai is.

Az új, 250 millió Ft keretösszegű fesztiváltámogatási program keretében 26 kiemelkedő minőségű vidéki fesztivál megvalósítását támogatjuk. E keret 2017-ben 500 millió Ft-ra nő.

A kulturális ágazat uniós fejlesztések tekintetében jelenleg 19 konstrukcióban érintett. Az ezekre meghirdetett forrás összesen 61,914 milliárd Ft.

Forrás: EMMI- Kultúráért Felelős Államtitkárság