Értéktárba kerültek az Őrvidék kulturális jellegzetességei
2016. szeptember 02. 08:28

A burgenlandi magyarok lakta négy település, Felsőpulya (Oberpullendorf), Felsőőr (Oberwart), Alsóőr (Unterwart) és Őrisziget (Siget in der Wart) kulturális jellegzetességeiről készült „Őrvidék értékei” című kétnyelvű kiadványt szerdán mutatták be Őriszigeten egy kiállítás keretében.

A népdalokat, a népzenét és a helyi gasztronómiai szokásokat ismertető gyűjtemény a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) és a Gencsapáti Települési Értéktár Bizottság gyűjtőmunkájának eredménye. A kiadvány bemutatja a magyar egyesületek tevékenységét, a néptánc és a színjátszás hagyományát, a magyar nyelv helyi sajátságait és a burgenlandi magyar szokásokat is.

Fotó: Francz Ilona

 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: nem is olyan régen egy fantasztikus mozgalom indult útnak Magyarországon azzal a céllal, hogy a kulturális és hagyományőrző szervezetek a helyi értékeket felderítsék, összegyűjtsék, és ezáltal megerősítsék. A hungarikum mozgalom eredményeként a helyi közösségek lajstromba vették mindazon szokásaikat, történeteiket, különleges természeti, építészeti, tárgyi és szellemi értékeiket, amelyek összekötik őket. Az államtitkár végül hangsúlyozta: ez a piramis igencsak hiányos, töredékes és ingatag volna egy nagyon fontos alapköve, a határon túli értékek nélkül. A Földművelésügyi Minisztérium ezért fordított külön figyelmet és forrást a külhoni értékek összegyűjtésére és népszerűsítésére.

Fotó: Francz Ilona

 

Varga Albin, a Gencsapáti Értéktár Bizottság elnöke beszédében kiemelte, hogy a két szervezet hosszú évek óta együttműködést folytat kulturális területen, melynek keretében közösen pályáztak a Hungarikum programra.

Forrás: FM Sajtóiroda