Átadták a legszebb konyhakertekért járó elismeréseket
2016. november 30. 08:49

Magyarország Legszebb Konyhakertje Országos Díjátadó ünnepséget tartottak a Herman Ottó Konferencia Központban 2016. november 29-én. A szemléletformáló programra idén több mint kétezer nevezés érkezett.

Immáron ötödik alkalommal hirdették meg „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programot, amelynek sikerét jól mutatja az, hogy a felhívásra több mint 2100 nevezés érkezett, amely összesen 14 300 kertművelőt, ezen belül 26 határon túli települést érintett. A program híre közel 3,65 millió emberhez jutott el.


Fotó: FM

 

A projekt sikerét igazolja, hogy a pályázaton résztvevők ösztönzésére 14 010-en kezdtek kertművelésbe és közel 5400-an kezdtek konyhakertet művelni.

A díjakat 2016. november 29-én a Herman Ottó Konferencia Központban adták át, ahol Fazekas Sándor földművelési miniszter szavait az ötletgazda Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere tolmácsolta: „Az a hivatásunk, hogy őseink örökségét, környezetünk értékeit és hazánk évezredes termelési hagyományait megtartsuk, megóvjuk, továbbfejlesszük és továbbörökítsük.” A miniszter levelében bíztatta a jelenlévő kertművelőket, akik munkájukkal egyre több embert vonnak be a tevékenységbe, így őrizve a termelési tradíciót.


Fotó: FM

 

Lantos Gergely a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a program 2012 óta figyelemfelkeltő, szemléletformáló tevékenységével meghatározó civil kezdeményezés az otthoni kertészkedés ösztönzésében, amely sokkal inkább az emberek egészséges élelmiszerek iránti igényéről, a szabadidő hasznos eltöltéséről szól, mintsem a gazdasági szempontok figyelembe vételéről. Fontos azt tudatosítanunk, hogy mindenki képes egészséges zöldséget és gyümölcsöt termelni családja asztalára. Ez a program generációkat szólít meg és köt össze, lehetővé teszi a kertészkedéssel kapcsolatos tudás átadását, továbbörökítését – hangsúlyozta a főosztályvezető.

A Herman Ottó Intézet eddig és ezután is támogatni fogja a kezdeményezést – húzta alá Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója.  Hozzátette: az intézet esszenciáját mindig is a közösségi együttműködés adta, a megfelelő emberek nélkül pedig nem lehet minőségi munkát végezni.

„Legyen zöldséges kert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében!” – emlékeztetett Kovács Szilvia a program célkitűzésére. A program ötletgazdája a kertművelők alázatos munkájáról beszélt, több ízben kiemelve a közös kertművelés kohéziós erejét.

A verseny szervezésében magánszemélyek, településvezetők, óvodák, Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek, helyi civilszervezetek működtek közre. A program szakmai támogatója a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, illetve a Biokontroll Hungária Kft.

Forrás: FM Sajtóiroda