Színházról, művekről és nyelvünkről
2016. november 09. 08:21

November 3-5. között Kassán több helyszínen zajlottak a 48. Kazinczy Napok, melyek fókuszában a kétszáz éves kassai magyar színjátszás állt.

November 3-án, csütörtökön a Kultúrpark kiállítótermében nyílt meg a 200 éves kassai magyar színjátszás című kiállítás, melynek védnökségét Richard Raši főpolgármester vállalta el. A tárlatot Sirató Ildikó, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetője és Varga Emese, a révkomáromi Jókai Színház dramaturgja nyitotta meg. Sirató elmondta, ez egy nagy ünnep. Kassán két évszázaddal ezelőtt megvalósult az, amiről a politikusok csak papoltak. Ez a város példát mutatott, miképpen kell összefogni. Az előadások látványosak voltak, mert a közönség látványt, zenét, táncot akart és szórakozásra vágyott, de magyarul. Kassán született meg a színházi kritika is. Fontos dátumnak bizonyult 1833. február 15-e, a Bánk bán kassai ősbemutatója. Innen indult a mű világhódító útjára.

Varga Emese arról beszélt, hogy a színház a pillanat művészete, ám van előzménye és következménye. 1816-ban Miskolcról kényszerből jött a társulat Kassára, de apostoli küldetést teljesített. Második korszakában öt évig volt a magyar színházi élet vérkeringésének központja. 1848-ban csak rövid időre lángolhatott föl. Az aranykor 1861-ben köszöntött be Latabár Endre idejében.

A kiállítás megnyitóját követően a Thália Színház Márai Stúdiójában sor került a rendezvény hivatalos megnyitójára.

A cikk folytatása a Felvidék.ma honlapon olvasható.