Kibővült a székelyföldi értéktár
2016. november 07. 10:18

Nyolc székelyföldi érték felvételéről döntött a Székelyföldi Értéktár Bizottság Maros, Hargita és Kovászna megyei szakemberek javaslatai alapján. 

A Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén csütörtökön megtartott szakmai konferencián kiderült, bekerült az értéktárba a székelyderzsi erődtemplom, a csíkszeredai Mikó-vár, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a mikházi ferences templom és kolostor, Kézdivásárhely történelmi központja, a Székely Nemzeti Múzeum és a kürtőskalács.

A rendezvényen felszólaló Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, Magyarországon igazi sikertörténet a hungarikumtörvény, a közösségek jól fogadták a kormány együttműködési ajánlatát. „Vesszőparipám a székely kürtőskalács, amely hosszú évek vitája után hungarikum lett, és amelynek a nevét nem lehet lefordítani, viszont a mi felelősségünk, hogy megmutassuk más nyelven, más nemzeteknek is, ne csak felterjesszük az értéktárakba” – mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint ugyanez a cél a székely pálinkával, a székely kapuval és hasonló más értékekkel is.

A helyi értékek egyúttal az adott közösség helyi erőforrásai is – hangsúlyozta Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. A magyarországi elöljáró elmondta, a határon túli nemzetrészekre vonatkozóan nem lehet egyértelmű sikerről beszélni, mert eredetileg egyetlen értéktárba sorolták be a külhoni értékeket, a tavalyi év végére viszont minden nemzetrész értéktára létrejött. A Székelyföldi Értéktár Bizottság megalakulása kapcsán az államtitkár arra kérte a szakembereket, tegyenek meg mindent, hogy az értékmegőrzés igazi társadalmi mozgalommá váljon.

Forrás: kronika.ro, Erdély.ma