Gyüre Lajos kassai kiáltása
2016. szeptember 27. 13:24

A kassai Rovás Akadémián szeptember 22-én Gyüre Lajos nyugalmazott tanár mutatta be legújabb verseskötetét, melyet a Vámbéry Polgári Társulás adott ki. Nyolc fejezetben kaptunk ízelítőt a költő legújabb költeményeiből. A Kassai Polgári Klub rendezte a könyvbemutatót, így annak elnöke, Palenčárné Csáji Ildikó nyitotta meg a bemutatót, melyre szép számú közönség gyűlt össze.

Ezután Varga Lívia, a Thália Színház színművésze adta elő a kötet egyik húsbavágó alkotását, a Békétlen című verset. Majd Gyüre az életéről mesélt. Visszaemlékezett arra, mikor egyik diákja azt kérdezte, hol lakik az Úristen? Fönt? De hiszen a Föld forog és ami az előbb fönt volt, kisvártatva alul van. A Bibliával válaszolt, mely azt mondja, tibennetek van! Szeretett tanítani, pedig a pedagógusi pályától eleinte nagyon távol állt.

1949-ben jött Kassára, s azóta ezt a várost tekinti szülőhelyének. Mivel tanulni akart, beállt kovácstanoncnak, hiszen magyar iskolák nem léteztek. A Polednyák-gyárban kazánkovácsi oklevelet szerzett. Éppen Egyiptomba mehetett volna szerelni, amikor megnyíltak a magyar iskolák. Pali bácsi, a mester arra ösztönözte, a tanulást válassza. Elvégezte az ipariskolát, ám mivel pedagógushiány mutatkozott, beiratkozott a pozsonyi Pedagógiai Főiskolára. Történelem-magyar szakos tanár lett. Később megszerezte a doktorátust is.

Az ipariban tanult Duba Gyula és Batta György is, meg sokan mások, akik nem műszaki területen jeleskedtek. Tehát az Ipari olyan kaput nyitott diákjainak, mely lehetővé tette, hogy valakiből író, költő, színész vagy újságíró legyen. Így megfelelő pályát választhattak, s azt a területet művelték, mely hajlamaiknak felelt meg.

A cikk folytatása a Felvidék.ma portálon olvasható.