Filmes évfordulók
2016. március 03. 13:12

MozifilmekA magyar film 2016-ban két fontos évfordulót is ünnepelhet: idén 120 éves a magyar mozgókép, és 115 éve – 1901. április 30-án – kezdődött a magyar filmgyártás.

A filmművészet, a mozi élménye, a világ filmkulturális öröksége szegényebb lenne a magyar alkotók nélkül. A magyar kultúrára jellemző sokszínűség, kreatív gondolkodás adta és adja ma is a magyar filmek a világ filmművészetében elfoglalt rangos helyének alapját. Ezt az elismertséget – elveszve a globális vizualitás virtuális terében – azonban a fiatal korosztályok nemigen ismerik.

 

A mozi hajnalán és napjainkban is jelentős számú magyarországi, valamint Magyarországról elszármazott művész és kreatív alkotó teremtette és határozta meg a vizuális művészet kétségkívül legjelentősebb formáját. Gondolhatunk Hollywood nagy magyar alakjaira, a Paramount Pictures legendás alapítójára, vagy a Fox filmstúdió tulajdonosára, Friedman Vilmosra, aki az első hangos westernfilm atyja, vagy a legendás Warners Brothers filmesre, Kertész Mihályra, a Casablanca halhatatlan rendezőjére, valamint az amerikai újhullám meghatározó operatőrére, Zsigmond Vilmosra.

 

Meghatározó volt a kárpátaljai születésű, a kolozsvári filmgyártás óriása, Janovics Jenő, aki 1913-tól a színház igazgatójaként irodalmi művek megfilmesítésére vállalkozott. A Korda fivérek – Sándor, Zoltán és Vince –, 1919-ig az európai filmgyártás fellegvárává tették Budapestet. Olyan alkotásokkal, mint Babits Mihály, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes szüzséi, vagy Jókai Mór Az aranyember című regénye, amelyet a Corvin filmgyár 1918-ban forgatott le. Ide kell sorolni Rózsa Miklós zeneszerzőt is, aki olyan sokszoros Oscar-díjas filmeknek a zeneszerzője, mint az 1959-es Ben Hur.

 Zitkovszky Béla: Táncz - részlet a filmből (forrás: Wikipedia)

A magyar filmszínház története 1896-ban kezdődött. Ekkor készültek az első magyar mozgóképek a millenniumi ünnepségeken, és ekkor nyílt meg az első – ekkor még lenézett szórakozási formaként – a később kávéházakban is gyorsan népszerűvé váló mozi. Az első magyar mozifilm, a Zitkovszky Béla jegyezte „Táncz” 1901-ben készült. Tíz évvel később már 270 filmszínház várta a közönséget.A következő évszázadban a mozgókép – és vele a közönség – szép pillanatokat élt meg, sírt és nevetett Bacsó Péter, Balázs Béla, Dargay Attila, Ember Judit, Fábri Zoltán, Gothár Péter, Grunwalsky Ferenc, Gyarmathy Lívia, Hajdu Szabolcs, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta, Sára Sándor, Szabó István, Szomjas György, Tarr Béla és Xantus János filmjein.

 

Méltó megkoronázása a 120  és a 115 éves filmévfordulóknak, hogy Nemes-Jeles László Saul fia című alkotása az idén megkapta az Amerikai Filmakadémia elismerését, az Oscar-díjat.