Elhunyt Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója
2016. november 28. 15:57

60 éves korában, súlyos betegséget követően elhunyt Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója, művészeti menedzsere. A bölcsész tanárból lett direktor Gyulán született 1956. március 23-án. Halálával nem csupán a színházi világot érte veszteség, hanem megszámlálhatatlanul sok civil közösséget is, hiszen számos helyi klub, országos és nemzetközi egyesület alapítójaként, elnökségi tagjaként a civil életnek is aktív tagja volt.

Pályafutásáról lánya, Gedeon Lívia ad rövid áttekintést az alábbiakban:

 

Gyerekkorában zeneiskolában tanult trombitálni és zongorázni. 17 éves korában alabárdos katonaként dolgozott először a Gyulai Várszínházban, 1973-tól statisztaként több helyen is színpadra kerülhetett. Ekkor ejtette rabul a színház világa. Középiskolás korában az iskola diákszínjátszó csoportjával megnyerték a szentesi Országos Diákszínjátszó Találkozót – Saint-Exupéry: A kis herceg című darabjával, ahol a pilótát alakította.

 

Legmagasabb képesítéseit a Szegedi Egyetem magyar bölcsész és tanári szakán és az Iparművészeti Egyetem művészeti menedzser szakán szerezte. 1991-ig dolgozott általános iskolai – angol és magyar – tanárként, mely mellett már akkoriban jazz klubot, valamint a Fiatal Értelmiségiek Klubját vezetett és koncerteket, filmklubot szervezett. 1991-95 között a gyulai önkormányzatnál kulturális osztályvezetőként dolgozott. 1992-ben merült fel benne egy a gyulai várban rendezett jazz fesztivál ötlete, amivel megkereste Sík Ferencet, a Várszínház akkori művészeti vezetőjét, aki helyet adott az elképzelésnek. Az azóta már nemzetközivé vált fesztivál a legjelentősebb magyar jazz zenészeket fogadta, 1999-től pedig már világhírű külföldi muzsikusok is felléptek. A Gyulai Vár Jazz Fesztivál 2011-ben már huszadik alkalommal került megrendezésre.

 

1995-ben pályázat útján került a Gyulai Várszínház élére. Vezetése alatt a nyári évad hathetes összművészeti fesztivállá bővült – új színházi bemutatókkal, vendégelőadásokkal a művészetek minden ágát megmutatva –, művészeti vezetőként ő állítja össze a színház programjait is.

 

1995-től elnökségi tagja a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének. 1997-ben Mátyás Irénnel, a Zsámbéki Szombatok igazgatójával kezdeményezte a Szabadtéri Színházak Szövetsége szervezet létrejöttét, melybe a legnagyobb és legrégebben működő szabadtéri színházak tömörültek, és amelynek azóta is ügyvezető elnöke. 2006-ban egyik kezdeményezője és alapítója volt az Európai Shakespeare Fesztiválok Hálózatának (European Shakespeare Festivals Network) – , mely hivatalosan 2010-től működik, így ennek az egyik jelentős tagfesztiválja lett a gyulai nemzetközi Shakespeare Fesztivál is. A Színikritikusok Díja 2005/2006 szavazáson hárman is különdíjra jelölték a Gyulai Várszínház programjaiért.

 

Ezek mellett 1989-ben alapító szervezője volt, majd szervező titkára az országos Erkel Ferenc Társaságnak, 1991-től a gyulai Magyar-Brit Baráti Társaság alapító elnöke is. 1999-ben a budapesti Kráter Műhely Egyesület Kiadó gondozásában jelent meg A brit oroszlán hétköznapjai című könyve. Magánemberként szívesen utazik, tájékozódik a kulturális eseményekről, külföldi és hazai zenei és színházi fesztiválokon.