Vasi Míves Tanoda

Ismertető

A projekt teljes neve: Vasi Míves Tanoda
Pályázati azonosító: TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0075
A projekt megvalósításának ideje: 2009.09.01 - 2011.06.30.
A projekt fenntartási időszaka: 2011.07.01 - 2016.07.01.

 

Projektismertető

 

2009-ben a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ 100 millió forint támogatásban részesült az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett „Építő közösségek – a közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában”  pályázaton VASI MÍVES TANODA címmel.

 

A 2011-től az Új Széchenyi Terv keretében működő 100 százalékos támogatású pályázat nem véletlenül viseli a Vasi Míves Tanoda címet:  a 18 hónapon átívelő programban a kompetencia, készség, képességfejlesztés programok alapeleme volt a tehetséggondozás, a fejlesztés. A mívesség egyszerre jelenti a művészeti, népművészeti, mozgásművészeti kreativitás fejlesztését, ugyanakkor a míves szó minőségi tartalmat, színvonalas megvalósítást is jelent.

 

A programokban 4834 órában 1275 fő vett részt. Ebből 678 a gyermek és ifjúsági korosztályból, 597 fő a hátrányos helyzetű célcsoportokból. A nagycsaládos, egyszülős családban élő roma fiatalok, felnőttek életében is előbbre lépést, előremozdulást jelentettek a fejlesztő programok.

 

Öt szervezettel működött együtt a Tanoda: a szombathelyi Margaréta Óvodával,

a Paragvári Utcai Általános Iskolával, a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolával, a jánosházi Batthyány Lajos Általános Művelődési Központtal és Jánosháza Nagyközség Önkormányzatával.

 

18 hónapon átívelő, 2011 júniusáig tartó program segítette az MMIK-ban már régóta jól működő közösségeket is :Ferrum Színházi Társulás, Szombathelyi Néptáncműhely, Pedagógus Vegyeskar, Boglya Népzenei Együttes gyermek és ifjúsági csoportjai, Gitárklub, Modern Garfikai Műhely, Vasútmodellező Kör. Inspirálja a művészeti csoportok további munkáját, új, gyermek és ifjúsági tagozatok indítását.  A projekt kiemelten támogatta a családi programokat (Családi Döngicsélő, Vásárfia), ahol a gyermekek, szülők, nagyszülők együtt ismerkedhettek meg kreatív kézműves technikákkal, valamint együtt játszhatnak, zenélhetnek, táncolhatnak. 

 

Ezen tevékenységekhez az MMIK-ban új, kreatív közösségi és tanulási terek kerültek kialakításra. 2010 januárjában indultak a német és lovári nyelvi fejlesztő képzések, elsősorban a hátrányos helyzetű célcsoportoknak. A már működő projektelemek közül igen népszerű volt a Mozdulatiskola, Szombathelyen és Jánosházán négy párhuzamosan csoport működött óvodás és kisiskolás korosztályú résztvevőkkel.

 

A fenntartási időszak alatt a Nemzeti Művelődési Intézet a következő csoportok működését biztosítja: 

 

Gyermek Népzenei Műhely

 

Hagyományhű magyar népzenei képességfejlesztés, fiatal tehetségek fejlesztése, tudásátadás a Boglya együttes tagjainak közreműködésével.

 

Német nyelvű alapok tréning

 

Német nyelvi alapok - tréning a szombathelyi kistérségben hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek részére.  60 órás tréning, 5 fő résztvevővel

 

EVS –Európai Önkéntes Szolgálat 1 napos tanulási program

 

Kapcsolat

Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája
Az iroda postacíme: 9700 Szombathely, Ady tér 5.
E-mail: vas (at) nmi.hu

Pojektmenedzser: Biczó Miklós

Partnerek

Hírek