Kapcsolatépítő országjárás
2014. december 03. 16:20

A meglevő jó gyakorlatok megismerésére és a közvetlen kapcsolatépítés a célja annak a körútnak, melynek során a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és munkatársai a Többcélú közösségi terek fejlesztése programban együttműködő IKSZT-ket keresik fel. November 20-án a szakemberek három, a programban együttműködő faluház munkájával és munkatársaival ismerkedtek a szakmai tanulmányúton. 

Szabadkígyóson oktatási intézmények gyűrűjében, általános művelődési központ formában működik az integrált közösségi szolgáltató tér. Az előterekben a fiatalokat pingpong- és csocsóasztal várja, a könyvtárnak helyet adó épületrészben található a közösségi internetelérési pont is. Az olvasásfejlesztést ötletes játékok segítségével támogatják. Számos felnőttképzési programot valósítanak meg, de konkrét fejlesztési terveik vannak az ifjúsági programok terén is. A közfoglalkoztatási program hatására hosszabb nyitvatartással tudják fogadni látogatóikat. Az adventi kavalkád alatt kézműves termékekkel, helyi ételekkel találkozhatnak a település lakói és a látogatók.

 

Fülöpön nemrég bővült kétfősre az IKSZT szakemberi gárdája, köszönhetően a pár hónapja munkába állt fiatal kollégának – a két szakember mellett a közművelődési szakmából érkező polgármester biztosítja a település közösségi művelődési feladatainak ellátását. Hutóczki Péter büszkén mesélt a falu összetartó közösségéről. A község lakói szívesen segítenek az IKSZT programjainál, az itt élők pedig kiváló vendéglátók: ezt bizonyítja a negyedik alkalommal megrendezett „Téli kulturális és gasztronómiai  napok” rendezvényük, melyre hat környező településről és a határon túli testvértelepülésről, Érbogyoszlóról is rendszeresen érkeznek vendégek. Az IKSZT most a helyi értékek összegyűjtéséreinvitálja a település lakóit, amelynek eredményeképpen hamarosan várhatóan megalakulhat a  település értéktár bizottsága.

 

Nyírvasváriban a civil szervezet által kialakított IKSZT az elmúlt évek során számos pályázatot nyújtott be és valósított meg sikeresen. Kiemelten foglalkoztak a hátrányos helyzetűeknek kínált szolgáltatások megvalósításával: többek között közösségi internetelérési pontot működtetnek, foglalkoztatási pályázat segítségével munkahelyeket teremtettek. A ma már pezsgő kulturális életnek szinte nem voltak intézményi előzményei a településen.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet az IKSZT-k működését folyamatos szakmai mentorálással és együttműködéssel segíti.  Búcsúzóul a főigazgató a Művelődési Intézet folyóirataiból és kiadványaiból nyújtott át ízelítőt a „vendéglátóknak”.

 

A következő alkalommal Ruzsa és Szalánta települések multifunkciós intézményeibe látogat a Nemzeti Művelődési Intézet delegációja.

 

Kiss Gábor Boldizsár, a projekt szakmai vezetője.