„Kultúrateremtő kreativitás Békés megyében” – záró konferencia
2014. július 03. 10:35

A Nemzeti Művelődési Intézet a Csabagyöngye Kulturális Központban zárta le a „A kultúrateremtő kreativitás Békés megyében” című projektet, 2014. június 26-án. A TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0057 azonosító számú projekt eredményeinek és kimenetelének ismertetése mellett a záró konferencián a közművelődési szakembereket érintő aktuális kérdések is szóba kerültek.

A megjelenteket Varga-Sipos Andrea projektmenedzser köszöntötte, aki elmondta, hogy a június 30-án záródó több mint másfél éves időszakban számos sikert könyvelhettek el. A becsatlakozó hátrányos helyzetű és tehetséges gyermekek és fiatalok a foglalkozásoknak köszönhetően fejleszthették a már meglévő kompetenciáikat, új ismereteket sajátíthattak el és olyan közösségi élményben lehetett részük, amely pozitívan formálta a személyiségüket.

Ezt követően átadta a szót Kárpáti Árpádnak, aki a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Projektek Osztályának osztályvezető helyettese. A közművelődési szakember, aki korábban ifjúsági területen is dolgozott röviden ismertette a kiemelt projekteket, amelyek között a megyei módszertani irodák TÁMOP-os pályázatai is helyet kapnak. Az eddigi legnagyobb projektként a most április 30-án zárult kulturális közfoglalkoztatást nevezte meg, amely mintaprojektben országszerte közel 4000 fő dolgozott, és közülük a résztvevők 22 százaléka ezt követően el is tudott helyezkedni. Emellett ismertette az Intézet többcélú közösségi terek fejlesztését tartalmazó projektjét is, amelynek célja, hogy az érintett kultúrotthonok minél szélesebb körű közösségi művelődési szolgáltatást nyújtsanak. Emellett terítékre került még az Európai Kulturális Útvonalak projekt is. A jelenlévők ezzel kapcsolatban megtudhatták, hogy a 22 országot tömörítő Európa Tanács által koordinált nemzetközi kezdeményezésben összesen 26 útvonal szerepel, ezek közül hazánk 5-ben érintett. Ilyen többek között a szakrális vagy a termálvizes vonal. Az újdonságok között szerepel a szeptembertől elrajtoló „Leleményes Hőseink” projekt, amelynek célja, hogy az ifjúsági korosztályt is megszólítsák, és lakóhelyükön értékfeltárásra buzdítsák.

A kiemelt projektek után Zsótér Mária, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ TÁMOP-os projektjének megyei munkatársa tartott előadást és ismertette meg a teremben helyet foglalókkal az aktuális lehetőségeket. A pályázat a kulturális és közintézmények együttműködésének minél eredményesebbé tételéért dolgozik, a 6 modul egyikeként igyekszik feltérképezni a társadalmi közeget. A kísérleti program keretén belül idén 120, jövőre pedig 400 közösségi esemény valósul majd meg a tervek szerint mintegy 2500 pedagógus bevonásával. A színvonal érdekében 200 darab mobil közösségi teret is a megvalósítók rendelkezésére bocsátanak. A Nemzeti Művelődési Intézet és a közoktatásért felelős KLIK együttműködik már a kezdetek óta, mivel az iskola és a felnövekvő generáció sorsa közös ügyük.

A következő előadó Savolt Zoltán, a június 30-án, hétfőn záródó a Békés megyében „kreatív iparként” is emlegetett projekt szakmai megvalósítója ismertette bővebben a pályázat állomásait. Prezentációjából megtudhatták a résztvevők, hogy két tanév alatt a 70 órás elméleti és gyakorlati képzések során 100-nál is több fiatal bontakoztathatta ki tehetségét különböző területeken. A gyulai Harruckern János Közoktatási Intézményben a táncoslábúak sajátíthatták el a dél-alföldi és más tájegységek lépéseit, Mezőkovácsházán pedig a Hunyadi Közoktatási Intézményben a színjátszás kapott főbb szerepet az előadóművészetek közül. Az elektronikus sajtóval a békési Tisza Kálmán Közoktatási Intézményben ismerkedhettek meg a fiatalok, a képzőművészet terén a kreativitásukat a békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban élhették ki, míg a bőrművességgel és a fazekassággal az ugyancsak csabai Kézműves Szakiskola és Művészeti Alapiskolában ismerkedhettek meg. A foglalkozások során a már említett készség- és kompetenciafejlesztés mellett fontos volt, hogy olyan terméket illetve produktumot hozzanak létre, amely igyekszik a helyi hagyományokat is ápolni vagy éppen újakat teremteni. A projektek fontos részét képezték a foglalkozássorozatok mellett a kreatívbörzék, a pályaválasztási bemutató órák és a kompetenciamérések is.

 

A konferenciát Biczó Miklós, az NMI Vas Megyei Irodájának módszertani referense zárta, aki az ország másik felében ugyanerre a konstrukcióra nyert projektjük eredményeit mutatta be. A KOMPART elnevezésű projekt a fotográfia, a film vagy az építészet területét célozta meg. A képeken és videókon kibontakozott a hagyományok illetve a táj és az építészet kapcsolata, és a becsatlakozó fiataloknak lehetőségük nyílt arra is a foglalkozások során, hogy saját szemszögükből mutathassák meg társaiknak és a közönségnek, hogy miként látják Szombathelyet, valamint az őket körülvevő világot.