Építő közösségek Bács-Kiskun megye három kistérségének 15 településén

Ismertető

A projekt teljes neve: Építő Közösségek Bács-Kiskun Megye három kistérségének 15 településén
Pályázati azonosító: TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0053
A projekt megvalósításának ideje: 2009.10.15 - 2011.06.30.
A projekt fenntartási időszaka: 2011.07.01 - 2016.06.30.
Projekt összköltsége: 81 007 766,-Ft

 

A program legfontosabb célja a közművelődési intézményrendszer fejlesztése, a közoktatás hatékonyságának növelése a közművelődés eszközeivel, az iskoláskorúak bevonása új tanulási formákba és a hátrányos helyzetben élő felnőttek bekapcsolása az élethosszig tartó tanulási folyamatba. A projekt céljai közé tartozott továbbá iskolarendszeren kívüli kompetenciafejlesztő alkalmak megvalósítása a tehetséggondozás keretein belül elsősorban iskoláskorúak számára. A kompetenciafejlesztő alkalmak rendszerint szakkör formájában valósultak meg, de napközis és bentlakásos táborokat, illetve kiscsoportos egyedi fejlesztési alkalmakat is szerveztünk.

Fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását is, ezért a foglalkozások tervezésénél örömmel nyúltunk a hagyományos kézműves tevékenységeken alapuló fejlesztési módszerekhez. A fejlesztések hatásai megmutatkoztak a résztvevők együttműködési készségének, finommozgásaik és tanulási képességeik javulásában.

 

A hagyományos tevékenységekkel, anyagokkal történő fejlesztések során oktatóink népművészet mesterei, népi iparművészek, évtizedes gyakorlattal rendelkező pedagógusok voltak. A kompetencia-fejlesztések tehetségfejlesztő hatásait előzetes felmérés során igazoltuk.

 

A pályázati munka része volt a hátrányos helyzetű felnőtt korosztálynak szánt, ismereteket bővítő, fejlesztő tevékenységek megvalósítása is. Számukra hagyományos kézművességen alapuló szakköröket, nyelvi, digitális kompetenciákat fejlesztő szakköröket biztosítottunk.

A programunkat iskoláskorúak, hátrányos helyzetűek és közművelődési szakemberek számára szerveztük meg.

 

A konzorciumi partnerek székhelyén kívül (Kecskemét, Kiskunmajsa) az alábbi helyszíneken valósítjuk meg programunkat: Ágasegyháza, Baja, Fülöpháza, Kalocsa, Kecel, Kecskemét, Kerekegyháza, Kunbaracs, Lakitelek, Nyárlőrinc, Szabadszállás, Tiszakécske, Városföld.

 

A program során alig kevesebb, mint 1800 diák számára biztosítottunk képzéseket, szakköröket, tréningeket, nyári táborokat összesen több mint 1800 órában.

 

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg 2009. október 30 és 2011. június 30. között. 

 

A projekthonlap címe: http://bacskultura.hu/TAMOP

 

 

Kapcsolat

Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája
Az iroda postacíme: 6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
E-mail: bacs (at) nmi.hu

Projektmenedzser: Petőfi Sándor

Partnerek

Hírek