„Királyok, fejedelmek útja” – Projektfejlesztő műhelynap Nyíradonyban

Időpont: 2014. október 29. 10:00 - 2014. október 29. 14:00
Rendezvény hatóköre, jellege: szakmai - tanácskozás
Célcsoport: Felnőtt
Régió, megye: Észak-Alföld, Hajdú-Bihar

Rendező szerv


Rendezvényszervező:

Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdemé

Cím:

.

Telefonszám:

.

Weboldal:

www.nmi.hu

Helyszín


Cím:

4254 Nyíradony, Szakolykert 87.

Intézmény (szervező):

Nyíradony, Gencsy Kúria

Intézmény vezetője:

.

Telefonszám:

.

E-mail cím:

E-mail mutatása

Weboldal:

www.nmi.hu

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjával közösen „Mérföldkövek” címmel Nyíradonyban, a Gencsy Kúriában rendezi meg 2014. október 29-én 10 órától a „Királyok, fejedelmek útja” projekt továbbfejlesztését segítő műhelynapot.

 

A Műhelynap célja a 2008-ban indított „Királyok, fejedelmek útja” program továbbfejlesztési lehetőségeinek feltárása. A helyzetelemzés keretében erősségek és lehetőségek, gyengeségek és veszélyek mátrix készítése, valamint jövőképalkotás szerepel a programban. Az alkalom lehetőséget ad az eddig megvalósított és a még megvalósítandó feladatok, célkitűzések felülvizsgálatára, egyfajta önreflexióként értelmezve azt, szem előtt tartva az Európai Kulturális Utak programhoz való csatlakozást, mint végső célt.

 

Az előadás keretein belül választ kaphatunk arra, mit jelent ma és a jövőben Nyíradony számára a „Királyok fejedelmek útja” projekt, melyről köszöntő beszédét követően Kondásné Erdei Mária, Nyíradony polgármestere számol be. Baloghné Madar Lívia, a Nyíradonyi Városi Könyvtár könyvtárvezetője a „Gyöngyház”programot ismerteti, mely a „Királyok, fejedelmek útja” projekt kapcsán született. Az Alföldi Legendárium Klaszter elnöke, Varga András „Egy legendás túracsomag” címmel turisztikai attrakció-fejlesztő tapasztalatait osztja meg a résztvevőkkel.

 

A nap további részében a műhelymunka során a résztvevők közösen tárják fel majd a „Királyok, fejedelmek útja” program lehetséges veszélyeit és gyengeségeit. A műhelymunkát Hamvas László, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület elnöke vezeti. A műhelynap zárásaként a Királyok, fejedelmek útja honlap megújulási lehetőségeiről folyik beszélgetés Fülöp Polixéna, a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központ kulturális közfoglalkoztatottja moderálásával. A tartalmas napot helyi értékbemutató, a kúria történetének ismertetése, valamint a „Fecskeház” nevet viselő nyíradonyi tájház megtekintése színesíti.

 

Nyíradony és a Gencsy Kúria

 

 

Nyíradony lakosainak száma megközelíti a 8 ezer főt. Közigazgatási területe az Alföld legnagyobb összefüggő erdejét, a világelső dámpopulációjáról híres Gúthi erdőt nyugatról és északról öleli körbe. Maga a táj megannyi titkok őrzője: tanúja volt a történelmi időknek, otthont adott és megvédte a Gúth-Keled nemzetség leszármazottait. Legendák és mondák, apáról fiúra szálló üzenetek maradtak fent a jeles és fájdalmas időkről, a tatárjárásról, a törökdúlásról, a szabadságharcokról, a vészkorszakról. Nyíradony egyik nevezetessége a helyi védelem alatt álló, 1830 körül klasszicista stílusban épült Gencsy kúria, amely több átépítést és részleges felújítást megélve 180 év után újra fogadhatja látogatóit.

 

Mindez egy helyi civil kezdeményezésnek köszönhető. A Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület 2009-ben támogatási kérelmet nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatás jogcímre. A nyertes pályázatnak köszönhetően újították fel, s adták át a nagyközönségnek 2013-ban a kúriát Nyíradony –Szakolykertben. A Gencsy magyar nemesi család a Szatmár megyei Gencs helységből származik, nyíradonyi kúriájukat a gróf Károlyi családtól vásárolták a mai Szakolykertben (a települést hol Szakolyhoz, hol Nyírmihálydihoz csatoltak, ám végül Nyíradony része lett). Az egy összegben kifizetett vételár miatt a gróf Károlyi családtól aranykulcsot kaptak. A Gencsyk adományokkal segítették a római katolikus egyházat és a települést: a család címere ma is látható a kúria homlokzatán és a római katolikus templomon.

 

 

Szerző: Fülöp Polixénia
asszisztens, kulturális közfoglalkoztatott
Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központ