Stratégiai konferencia a hálózatok és közösségek szerepéről

Időpont: 2014. június 11. 10:00 - 2014. június 11. 14:00
Rendezvény hatóköre, jellege: szakmai - konferencia
Célcsoport: Felnőtt
Régió, megye: Közép-Magyarország, Pest

Rendező szerv


Rendezvényszervező:

Nemzeti Művelődési Intézet

Cím:

1011 Budapest Corvin tér 8.

Telefonszám:

1 225-6000

Weboldal:

www.nmi.hu

Helyszín


Cím:

1011 Budapest I. kerület, Corvin tér 8.

Intézmény (szervező):

Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest

Intézmény vezetője:

Závogyán Magdolna

Telefonszám:

1 225-6000

E-mail cím:

E-mail mutatása

Weboldal:

www.nmi.hu

Hálózatépítés – Közösségi összetartozás címmel rendezi meg a Nemzeti Művelődési Intézet negyedik stratégiai konferenciáját 2014. június 11-én a Budai Vigadóban. 

A tervezési ciklushoz igazodó stratégiai konferencia célja kettős: egyrészt bemutatja a közösségi művelődés területén zajló legfontosabb folyamatokat, jó gyakorlatokat, a szakmát alakító-formáló kezdeményezéseket, elképzeléseket. Másrészről viszont feltárja a lehetséges irányokat, járható utakat és fontos tanulságokat összegez a Nemzeti Művelődési Intézet és megyei irodahálózata későbbi munkája számára. A mostani tanácskozás kiemelt témája a hálózatosodás, melynek különböző formái az együttműködések és szinergiák révén számos lehetőséget teremtenek a közösségi művelődés számára, legyen szó akár egy kistelepülés faluházáról, akár egy nagyváros kulturális-szabadidős központjáról. A konferencia jó alkalom arra is, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet legutóbbi, a szakmában eddig példa nélkül álló projektjének, a Kulturális Közfoglalkoztatási Programnak megismerhessék a tapasztalatait a résztvevők, valamint aktuális információkat kapjanak a program lehetséges folytatásáról.

 

Időpont: 2014. június 11. 10.00 - 14.00 óráig
Helyszín: Budai Vigadó, Budapest, I. kerület, Corvin ér 8.

 

Előzmények
A Nemzeti Művelődési Intézet országos működésének szerves részét képezi a stratégiai partneri kapcsolatrendszer széles körének kiépítése, országos beágyazottságának folyamatos megerősítése. Ebben a folyamatban fontos mérföldkövet jelentenek azok az országos konferenciák, amelyek a tervezési ciklusokhoz igazodva összegzik az eltelt időszak legfontosabb eredményeit, és kijelölik a következő időszak feladatait. A Nemzeti Művelődési Intézet működését a tevékenységek folyamatos bővülése, megújulása jellemzi. Minden átfogó stratégiai keretben történik, következetesen bővülő partneri együttműködésben.

 

A konferencia célja: A 2013-as évet követően a 2014. év az ország, így a társadalmi-gazdasági megújulásban szerepet vállaló közművelődési szakterület, és az együttműködő partnerek életében is a jelentős változások, átalakulások, az új struktúrák megerősödésének, és a változó tartalmak kidolgozásának az éve. Ezek a mozgások egyénenként, szervezeteiben és működési gyakorlatában egyaránt érintik a közösségi művelődés minden szereplőjét Magyarországon. A konferencia lehetőséget biztosít arra, hogy megvizsgáljuk a szakterület szakmai és a szakmai célok megvalósulását segítő külső támogató hálózatok helyzetét. Fő célunk a hálózatosodás legkülönfélébb formáinak elősegítése. Hívószavaink között találjuk az együttműködést, a kohéziót, az elmélyültséget, a közösségeket, a helyi értékeket, valamint a nemzeti-európai kötődést. 
A nagy rendszerek hálózatosodásának szervezése 2014-ben erősíti az ország közművelődési intézményeinek és szervezeteinek az együttműködését. A városi művelődési házak, az IKSZT-k, az Agorák és Agora Pólusok, a civil szervezetek és egyéni törekvések egyaránt a Nemzeti Művelődési Intézet sűrű szövésű, vertikálisan és horizontálas egyaránt gazdagodó kapcsolati hálójában találják meg az együttműködések új lehetőségeit.

 

A tervezett konferencia ehhez a munkához, ezekhez a törekvésekhez kíván fontos ismereteket közvetíteni, valamint az együttműködéseket erősítő kapcsolatokat katalizálni.

 

A konferencia részletes programját május közepétől tölthetik le a Nemzeti Művelődési Intézet honlapjáról.

 

Előzetes jelentkezését már most elküldheti az online jelentkezési űrlapon ITT