Aktív önkéntesek, erős közösségek - Közművelődés határok nélkül műhelykonferencia

Időpont: 2014. március 18. 10:00 - 2014. március 18. 15:00
Rendezvény hatóköre, jellege: szakmai - konferencia
Célcsoport: Felnőtt
Régió, megye: Közép-Magyarország, Pest

Rendező szerv


Rendezvényszervező:

Nemzeti Művelődési Intézet

Cím:

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Telefonszám:

36-30-867-98-27

Weboldal:

www.nmi.hu

Helyszín


Cím:

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Intézmény (szervező):

Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest

Intézmény vezetője:

Závogyán Magdolna

Telefonszám:

36-30-867-98-27

E-mail cím:

E-mail mutatása

Weboldal:

www.nmi.hu

Számos konferenciát, fórumot és workshopot szervez 2014-ben a Nemzeti Művelődési Intézet az önkéntesség témája mentén. A programok sorában az első a március 18-án megrendezésre kerülő „Határtalan közművelődés” műhelykonferencia, melynek során külföldi szakemberek is megosztják tapasztalataikat az önkéntesek bevonásával folytatott közösségi programokról. 

Az önkéntesek szerepvállalása a közösségi kezdeményezések, helyi, alulról szerveződő társadalmi és kulturális folyamatok egyik legfontosabb pillére. A közösségi céllal tevékenykedő szervezetek számára az önkéntesek közreműködése szellemi tőkét, humánerőforrást, kreatív energiákat, s ezáltal minőségi szolgáltatásokat és nagyobb hatékonyságot jelent.

Az önkéntes munka mindig több, mint puszta emberbarát cselekedet: segíti a jobb helytállást a munka világában, tapasztalatokat, új nézőpontokat, szakmai és társas kapcsolatokat ad az önkéntesnek, így szolgálva – önmagán és vállalt céljain túlmutatva – a mentális egészség, a foglalkoztatás, és vele hosszabb távon a helyi gazdaság ügyét. A közművelődés világában a kívülről érkező, külső rálátással bíró ötletek és kezdeményezések gyakran vezettek sikeres innovációkhoz: a szakmánknak tehát szüksége van az önkéntesekre, és az önkénteseknek is szüksége van a szakmánkra.

Épp ezért a Nemzeti Művelődési Intézet számára az idei esztendő kiemelt területe az önkéntesség. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként, és így a közösségi művelődés országos ernyőszervezeteként stratégiailag is fontos feladatának tekinti az önkéntesek bevonását a megyei módszertani feladatellátásba, valamint az önkéntesek toborzását és képzését. A Nemzeti Művelődési Intézet regisztrált önkéntesfogadó szervezet, így segíti az Iskolai Közösségi Szolgálatban való aktív részvételt, valamint információkkal is támogatja a közoktatásban dolgozók és a diákok pontos tájékoztatást.

Az intézmény tevékenységében prioritást élvez a közművelődésben és rokon szakmákban dolgozó szakemberek tájékozottságának segítése, így az önkéntesség kapcsán is szeretnénk naprakész információkhoz juttatni a humán területen tevékenykedőket az önkéntességben rejlő lehetőségekről.

A március 18-án a Nemzeti Művelődési Intézet budapesti székhelyén, a Budai Vigadóban megrendezendő Önkéntesség határok nélkül című műhelykonferencia küldetése kettős: egyrészről rá szeretne mutatni az önkéntes munka új színtereire; másrészt a program során szerzett tapasztalatok és ismeretek remélhetőleg több részvevő intézményt fognak meggyőzni arról, hogy érdemes önkéntesfogadó szervezetként regisztrálniuk, s teret engedniük az önkéntesek bevonásával folyó folyamatoknak.

 

Időpont: 2014. március 18., 10.00-15.00 óra

Helyszín: Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest, I. kerület, Corvin tér 8.

 

Tervezett program

/storage/files/files/onkentes_konf2014_0318_program,doc típusú fájlHatártalan közművelődés - konferenciaprogram

 

 

Jelentkezési lap (Google űrlap, kattintson a jelentkezési lap szövegre!)