Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája

Lezárult az Út menti keresztek gyűjtése Komárom-Esztergom megyében
2016. december 19. 16:04

2016 szeptemberében vette kezdetét és november 30-án zárult le A Vértes Agorája – Agora Nonprofit Kft. és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája kezdeményezésére, a megyei múzeumok szakmai támogatásával indított, a megyében megtalálható szabadtéri vallásos jelképek – keresztek és feszületek – gyűjtésére irányuló értékfeltáró mintaprojekt.  

A gyűjtőmunka során a Nemzeti Művelődési Intézet IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Programjában részt vevő közösségi munkások 43 megyei településről közel 200 emléket dokumentáltak. A felmérés részét képezték az utak mentén, szabadtéren felállított keresztek, liturgikus jelképek.

 

A dokumentáció magában foglalja az emlékhelyekről készített fotókat, az emlékek pontos helyét, a létrehozásukra, kivitelezésükre és állapotukra vonatkozó adatokat. Rögzítésre került a létesítmények egyes részeinek (talapzat, oszlop, oszlopfő, kereszt, korpusz, adott esetben kerítés, ill. „INRI” tábla) mérete, anyaga, az építésükhöz alkalmazott technika, ugyanígy a készítésükben és/vagy felújításukban közreműködő személyek neve. A gyűjtőknek mindezt az emlékekhez kapcsolható hagyományok, legendák leírásával is ki lehetett egészíteniük, azok helytörténeti gyűjteményekben, könyvekben vagy egyéb dokumentumokban való előfordulását feltüntetve.

 

A kultúrtörténetileg jelentős, a vallási, közösségi élet szervezésében, gyakorlásában hagyományosan fontos szerepet betöltő, nemegyszer egész közösségek által állíttatott és gondozott keresztek gyűjtésének célja minden olyan alkotás számbavétele volt, melyhez valamilyen hagyomány köthető. Ezek felderítése – a helyi lakosság felkeresése, a velük folytatott beszélgetések folytán – a települések közösségi életének erősítéséhez is hozzájárult. Több település gyűjtését segítették helyben élő idős lakosok régi fényképekkel, könyvekkel, újságokkal, vagy szolgáltak elérhetőséggel más, a témában információt nyújtani tudó személyekhez, de arra is volt példa, hogy a gyűjtés apropóján egy helyi emlékhez való ellátogatás céljából közös program szerveződött.  A keresztek történetének felkutatásához jellemzően kisebb számban rendelkezésre álló szakirodalmi anyagot nemcsak beszélgetésekkel egészítették ki – az emlékekről a helyi egyházközség Historia Domusa is tartalmazhat feljegyzéseket. A gyűjtés eredményeként így egyes települések esetében új helytörténeti adatokra, összefüggésekre is fény derült, melyeket – az elkészített dokumentációval együtt – a helyi médiában is bemutattak, kiállítás, kiadvány formájában is közzétenni terveznek. Mindezek mellett, egyes helyeken az emlékhelyek gyűjteménye – mint elsőként szerepeltetett helyi érték – az értéktár mozgalmat is elindította, vagy a már meglévő értékek sorát fogja gazdagítani.

Az információk gyűjtése nem zárult le, hiszen a megyében bőven van még lehetőség az ismeretek, a szakrális múlt feltérképezésére: az út menti keresztek adatainak összegzése és bővítése a tervek szerint folytatódni fog.

 

Nádasi Dóra –szakmai asszisztens

Fotók: Hadverő Katinka, Jácint Zsuzsanna, Kelemen Attila, Meszes Bernadett