XXI. Kossuth Toborzó
2016. szeptember 23. 10:10

Idén 21. alkalommal rendezi meg Cegléd városa Toborzó Ünnepély hagyományőrző rendezvényét, mely Kossuth Lajos toborzó beszéde előtt tiszteleg. 2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült a Kossuth Kultusz ceglédi hagyománya a Turini Százas Baráti Körnek köszönhetően. Az idei Toborzó Ünnepély Huszár Fesztivállal is kiegészül, melyben a szombati több száz fős hagyományőrző felvonuláson túl helyet kap majd huszár és katonai tábor is, ahol a 48'-as katonaélet mindennapjaiba kaphatunk betekintést. Díszvendég lesz a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület, melynek tagjai reformkori viselettörténetet is bemutatnak. Időpont: 2016. szeptember 23-25.

A Nemzeti Honvéd Díszegység Díszelgő Zászlóalj különleges bemutatóját is megtekinthetik a kilátogatók. Vasárnap fúvószenekari találkozó mellett gyerektoborzóval várják a látogatókat. A gyerekeket fajátékok, körhinta, toborzó iroda, őrségváltás, céllövölde, utcaszínház és gólyalábas műsor szórakoztatja. Meghirdetik az első Kossuth szakáll versenyt is, melyre jelentkezni a rendezveny@cegled.hu címen lehet. Gyermekkategóriában várnak mindenféle ragasztott, varrt és festett szakállat. A felnőttek pedig természetes teljes szakáll kategóriában nevezhetnek.

 

Kísérőprogramként szeptember 22-én 17.30-tól a Városháza Dísztermében kerül bemutatásra Cegléd füstöse könyv második kötete. Szeptember 23-án  Csíkszereda fotókiállítása látogatható a Kamara Galériában. Két napon keresztül Pest Megyei Értékek Napja! A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodájának szervezésében bemutatkozik a megye 18 régiója. Magyar Értékek Vándortérkép és Hungarikum Játszóház vár mindenkit. Nem marad el a Civil sziget sem, ahol helyi szervezetek mutatkoznak be, de a 150 éves Vöröskereszt korhű bemutató sátra, a rendőrség és a katonaság toborzósátrai is helyet kapnak. Lesz míves portékák vására, ízek utcája is.

 

Természetesen könnyűzenei és világzenei koncertek is lesznek, a helyi zenészeken túl fellép többek között Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), a Kowalsky meg a Vega, a Margaret Island, Szabó Balázs Bandája. Egy különleges zenei produkcióval zárják a vasárnapot és a Toborzó Ünnepélyt, két LGT legenda látogat a városba, Solti János és Karácsony János, akik kiegészülnek Heinz Gábor (Biga) és az Abrakadabra zenekarral, és Zenevonat című produkcióval a Locomotiv Gt nagy slágereit szólaltatják meg. Ezekben a napokban a Kossuth Múzeum ingyenesen látogatható!

 

Forrás: XXI. Kossuth Toborzó