Különleges tárlatvezetések – Kulturális Örökség Napjai idén is a Várkert Bazárban
2016. szeptember 15. 16:33

A Várkert Bazár idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz: 2016. szeptember 17-én és 18-án egyedülálló tárlatvezetésekkel, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal és a Binder Quartett koncertjével várnak mindenkit a Várkert Bazárban és hozzá kapcsolódó helyszíneken.

A Budai Vár nyugati pincerendszerében feltárt rituális zsidó fürdőben szombaton és vasárnap 14.00 órakor indulnak tárlatvezetések. A pincerendszer egyik legrégebbi része a mindössze 23 négyzetméteres helyiség, a mikve, melynek feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta azt a tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett.


A Várkert Bazár gyönyörű Neoreneszánsz kertjében mindkét nap 11 és 14 órától tematikus idegenvezetésekre kerül sor, melyek során a kert és az épületegyüttes azon részei is bejárhatóak, amelyek a nagyközönség számára nem vagy csak részben látogathatók. A Nagy Generáció zenészikonjainak eredhet nyomába az, aki részt vesz a Budai Ifjúsági Parkot, illetve környékét bejáró poptörténeti sétákon. A szeptember 17-én, délután 15.00 órakor, a Várkert Bazárból induló túrát Rozsonits Tamás, zenei szakíró, dobos és Török Ádám, a Mini frontembere vezeti, szeptember 18-án, ugyancsak 15.00 órától pedig Molnár György Elefánt, az Omega gitárosa kalauzol majd.

A tárlatvezetések mellett zenei programmal is várják a kikapcsolódni vágyókat a Várkert Bazárban: a szeptember 17-én, 19.00 órakor kezdődő koncerten a Binder Quartett: Old Dreams, New Dimensions/Retropolis 2 című előadása hallgatható meg a Szárazárok színpadon. Az elmúlt években a közönségét elsősorban szóló koncertjeivel lenyűgöző öntörvényű Binder Károly ezúttal termékeny, tavaly decemberben két korongot is megjelentető kvartettjével érkezik a Várkert Bazárba.

Gyerekekről és családosokról sem feledkeztek meg a hétvégén, hiszen szombaton Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató gyűjtéséből archaikus imádságok hallhatók majd a Testőrpalotában, vasárnap ugyanitt interaktív mesélős, muzsikálós foglalkozással várja a kicsiket Környei Alice játszóháza. 

Két különleges tematikájú sétára is sor kerül a Várkert Bazár és a Hosszúlépés. Járunk? közös szervezésében. A szombaton 16.00 órától induló A Sissi legenda sétán utánajárnak, milyen volt a királyné ellentmondásoktól és intrikáktól sem mentes élete.

Másnap 16:30-tól
 helyszín a Citadella, egy épület a város fölött, amely az évszázadok alatt volt már erőd, koncerthelyszín, szálloda és legfőképp: szimbólum. A Habsburg elnyomásé, a szovjet megszállásé, a beat mozgalomé és a szabadságvágyé is. A Szabadság árnyékában sétán végre betekintés nyerhető a Citadella falai mögé, láthatóak lesznek a letűnt korok emlékei.

Forrás: Várkert Bazár