IX. Üveges hétvége a Kelet-Mecsekben – Kisújbánya
2016. szeptember 08. 09:31

2008-ban Jegenyés János üvegtervező iparművész szakmai felügyelete mellett került megrendezésre az első üveges hétvége Óbányán, melyet azóta minden évben más-más volt Zengő vidéki üveges faluban rendeznek meg üvegművészek közreműködésével. Ebben az évben az üveges hétvége Kisújbányán lesz, összekapcsolva Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulójával. 1794-ben megépült kisújbányai templomot elődeink Szent Márton védelmébe ajánlották. Születésének és halálának helyszínét a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal, a Via Sancti Martini köti össze. Időpont: 2016. szeptember 9-11. 

Ehhez kapcsolódva kezdődött meg 2010-ben a SZENT MÁRTON ÚT BARANYÁBAN – VIA DIVIDENDAE CARITATIS kiépítése, amely a megyében található, Szent Mártonnak szentelt templomokat és a róla elnevezett településeket köti össze egy természeti szépségekben, építészeti, művészeti, néprajzi örökségben, kortársalkotókban- és alkotásokban gazdag, különféle nemzetiségek által tarkított közel 500 kilométeres, gyalogosan és kerékpárral is járható útvonallal, melynek egyik állomása Kisújbánya.

A 2016. évet a Magyar Kormány Szent Márton Emlékévvé nyilvánította.

Kisújbánya a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén, egy völgyben fekszik, 400-430 méterrel a tengerszint fölött. A falun egy patak folyik keresztül, és több forrás is található. A patak kivételes természeti szépségű völgye Óbányával köti össze a falut. A falukép a klasszikus parasztfalut jeleníti meg. Ezért itt nemcsak a szép táj gyönyörködtet, hanem a hagyományos sváb faluba tett időutazás is. A település ma már első sorban üdülőfalu, de vannak állandó lakosai is. Az épületek tulajdonosai őrzik a hagyományos építészeti formákat, amire a tájvédelmi törvény is kötelezi őket. 1988-ban megalakult a Kisújbányai Baráti Kör nevű civil szervezet, melynek tagjai nagyon sokat tesznek a település értékeinek megóvásáért, hagyományainak őrzéséért.

 

Részletes program

 

Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat