IV. Zalaszentlászlói Bio- és Gyógynövény Napok
2016. június 30. 14:05

Évről évre egyre több látogatót vonzó, családias rendezvénnyel a gyógynövény témakörben meghatározó eseménnyé vált a IV. Zalaszentlászlói Bio- és Gyógynövény Napok. Tavaly már közel 500 ember vett részt programjaikon. Nincs még egy ilyen látogatottsággal, gazdag ismeretanyagot adó gyakorlati és elméleti foglalkozásokat, kiállítókat felvonultató „gyógynövényes” rendezvény a Nyugat-Dunántúlon. Haladva tovább ezen az úton, az előző évek pozitív visszajelzései alapján, 2016-tól a BIO témakörrel bővítették programjukat. Céljuk, hogy tágabb környezetükkel is megismertessék a gyógynövények csodálatos világát, a sikeres biogazdálkodás fortélyait és filozófiáját, a remek gyógynövény lelőhelyeket rejtő Zala Termál völgyét és ezen belül is Zalaszentlászlót. 

A rendezvényt a régióbeli vállalkozások és magánemberek lelkes összefogásával tudják megvalósítani, melynek hátterét a Zalaszentlászlóért Egyesület önzetlen közössége és a Zalaszentlászlói Önkormányzat adja, az Önkormányzatnál dolgozó Busznyákné Albert Anna közösségi munkás segítségével.

 

Július 1-én, péntek délután szakmai nap keretében elsősorban a témában érdekelt szakmai látogatókat várják. Gyógynövény termesztőket, felvásárlókat, kereskedőket, bio-gazdálkodókat és az ehhez kapcsolódó oktatási intézmények képviselőit. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, hogy ezen a napon a limitált létszámra készülve, a személyesen meghívott vendégeket tudják fogadni.

A július 2-3-i szombat és vasárnap szinte minden idelátogató – akár messziről érkező vagy éppen a Balatonon nyaraló - megtalálja majd az érdeklődésének megfelelő programot, legyen az családi, baráti társaság, illetve célirányosan bio vagy gyógynövény termékeket vásárolni szándékozó vagy tudását bővíteni kívánó ember. A hétvége programjában egymást követő előadásokkal, rengeteg gyakorlati foglalkozással és 1-2 órás, folyamatosan induló, környékbeli gyógynövénytúrákkal várják a gyógynövényvilág és a biogazdálkodás iránt érdeklődőket. Idei rendezvényükre több, országosan elismert és kedvelt előadót sikerült megnyerniük:

- Takács Feri bácsit és csapatát, a Gyógynövény Völgy központból, akik minden gyógyhatású „fűszálat” ismernek, most is több gyógynövénytúrát vezetnek majd. Nemcsak gyakorlati túravezetést, hanem élvezetes előadást is hallhatunk majd tőle.

- Lechner Judit biokertészt, aki szinte „művészi” szinten műveli a kertet és rendkívül praktikus tanácsokkal tud szolgálni minden kezdő és haladó kertésznek.

- Dr. Babulka Pétert, a Kárpát medencei gyógynövényvilág avatott ismerőjét, tavalyi nagy sikerű előadót, akinek idén új könyve jelent meg és egy gyógynövény túrát is vezetni fog.

- Megtiszteli őket Kiss Domonkos atya, a Bakonybéli Szent Mauríciusz monostor újraalapítója, aki az európai kolostorkertekről tart előadást

- Az önfenntartó ökológiai gazdálkodást folytató Krisnavölgyi Öko-Völgy Alapítvány szakembereit, akik idén különleges húsmentes kóstolókat is készítenek. Ők Európa egyik legsikeresebb önfenntartó faluközösségének biotermesztői, több mint 20 éves gyakorlati tapasztalattal.

- Nagy örömükre a szakmai napra elfogadta meghívást Radics Katalin is a Greenpeace környezetvédő világszervezettől. Izgalmas, interaktív előadásában, elhallgatott tudományos tények mellett megvalósítható környezetbarát alternatívákkal is megismertet bennünket.

 

A kézműves kuckóban és a Zene zugolyban lelkes, kreatív szakemberek foglalkoznak a gyermekekkel és a megpihenni vágyó felnőttekkel. Széleskörű szakkönyvvásár, szaklapok bemutatója, élő gyógynövény kiállítás, fafaragó bemutató, valamint palánta és gyógynövényes termékek kistermelői vására várja a látogatókat. A két napra érkezőknek kedvezményes szállást és programokat – többek közt félárú termál és strand belépőt biztosítanak. 

A 2016-os rendezvény részletes információi a www.gyogynovenynapok.hu oldalról is elérhetők.

                 

Bakos Péter