Hagyományőrzés népdalokkal, népzenével
2016. január 18. 11:36

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban tartották január 13-án a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny harmadik előválogatóját a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében. A területi forduló legjobbjai a megyei döntőbe jutnak, amit február 26-án rendeznek Adonyban.

A több évtizedes hagyománnyal bíró verseny fordulóját a Nemzeti Kulturális Alap és dr. Cser Palkovics András polgármester támogatásával rendezték meg. A találkozó célja, hogy az általános- és középiskolákban, valamint a művészeti iskolai keretek között működő csoportok és szólisták bemutatkozási lehetőséget kapjanak, és hogy a szebbnél szebb magyar népdalok megszólalhassanak.

A megmérettetés előtt a résztvevőket Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke köszöntötte. Juhász Zsófia kifejezte, hogy a szervezők számára mekkora öröm az az érdeklődés, amit a fiatalok az egész megyét érintő verseny irányában tanúsítanak: "Egyre több diák és pedagógus vállalkozik arra, hogy közönség előtt mutassák meg tudásukat. Ezen az eseményen nem osztunk ki arany, ezüst vagy bronz minősítést, szeretnénk hangsúlyozni a program 'találkozó' jellegét. A zsűri döntése alapján a legjobbak a megyei döntőbe jutnak be."

Földi Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy a népdalokhoz, a népzenéhez kapcsolódó kulturális rendezvények, versenyek különösen fontosak abban a városban, amelyhez annyira szorosan kötődik Pesovár Ferenc munkássága. Ahogy fogalmazott, a verseny szellemiségében méltó a névadójához, hiszen azoknak a népi értékeknek az átörökítését foglalja magában, amelyek a magyar kultúra alapját képezik: "A mai válogatón megjelent gyermekek és fiatalok a zálogai annak, hogy a népművészet Fehérváron és Fejér megyében élő kultúra. Azokban, akik ma itt népdalokat énekelnek, vagy népi hangszereket szólaltatnak meg, megvan a vágy, hogy ezt kincset továbbadják: ők felismerték a népi kultúrában rejlő szépséget, és így, hogy a lelkükben elevenné válik egy-egy érzés vagy gondolat, így válhat valóban elevenné a népi hagyomány. A népdalok és a népzene művelése egyfajta emlékezés is, ami a magyar kultúra megértésének és átélésének az alapja."

Földi Zoltán megköszönte a fiatal előadóknak, hogy foglalkoznak a népdalokkal és a népzenével, amely kincsből rajtuk keresztül a hallgatóság is részesül. Zárszavaiban Kodály Zoltánt idézte: "Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza."

Az éneklés felszabadító érzés, örömforrás, történjék akár egyénileg vagy csoportosan, szólistaként vagy hangszeres kísérettel. A verseny lényege, hogy a népdalok éneklésével tovább éljen a népművészet, és a különböző tájegységek népdalainak bemutatásával fennmaradjanak a magyar népzene kincsei. Ebben a tanévben összesen 160 produkció nevezett, ami több mint 600 fellépőt jelent: vannak közöttük népi hangszeres előadók és hangszerkísérettel éneklő csoportok vagy szólisták is. A szerdai előválogatón 19 előadás hangzott el.

A cikk folytatása a Fejér Megyei Művelődési Központ honlapján olvasható.