Ismét útra kel a Magyar Értékek Vándortérképe
2016. május 02. 12:52

A Bakonyi Vigasságok lesz május 7-én a Magyar Értékek Vándortérképe és Vándorkódexe országjárásának első állomása 2016-ban. A hungarikum játszóházzal kiegészült nagyméretű köztéri interaktív installáció az értékőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet olyan rendezvényeken szerte az országban, amelyek sajátos nemzeti és helyi értékeink továbbörökítésében szerepet vállalnak. 

A Veszprém megyei Tésen megrendezett Bakonyi Vigasságok a magyar néptánc- és népdalkincs közvetítésére vállalkozik immár ötödik éve: a rendezvény egyben kistérségi gyermeknéptánc-találkozó is lesz, így a felnőtt és ifjúsági tánccsoportok, valamint a táncházas programok mellett a legfiatalabb néptáncosok is a figyelem középpontjába kerülnek. A Bakonyi Vigasságok egyik csúcspontja a táncos-zenés felvonulás, de a kínálatot népviseleti bemutató, népi kirakodóvásár, valamint gyermekfoglalkozások is színesítik, este pedig a Fláre Beás együttes koronázza meg a napot.

Bakonyi Vigasságok programja

 

Mint minden helyszínen, a vándortérképen itt is kézlenyomatukat hagyhatják mindazok, akik számára az értékek jelentik a közösség egységének és erejének alapját. A vendégek a térkép pecsételésekor egy sorszámozott emlékkártyát kapnak ajándékba, s a helyszínen elhelyezett kódexbe beírhatják gondolataikat az értékőrzés fontosságáról.

 

Hungarikum játszóház

 

A Nemzeti Művelődési Intézet 2013-ban a Magyar Értékek Napján indította útjára a nagy sikernek örvendő Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét: a szimbólumértékű tárgyak azóta mintegy félszáz magyar településen megfordultak. 2015-ben a program élményszerű elemeket tartalmazó hungarikum játszóházzal bővült.