Príma animációk Budaörsön
2014. október 14. 14:37

Primanima 2014Nagyreményű rendezők és animációsok bontogatják szárnyaikat Budaörsön október 28. és november 1. között, a Primanima Nemzetközi Animációs Fesztivál keretében, a Jókai Mór Művelődési Központban. 

Idén több mint 400 magyar és külföldi alkotást neveztek be az animációs seregszemlére: ebből 34 elsőfilm, 37 diplomafilm és 23 diákmunka került b a Primanima versenyprogramjába. A gyerekfilmek programjában 22 film verseng a legjobb gyerekfilmnek járó díjért, így összesen 116 rövidfilmet nézhetnek meg az animáció szerelmesei Budaörsön.

 

A filmeket egy háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékeli: Kaspar Jancis animácós filmrendező (EST), Aneta Ozorek filmes szakember (POL) és Yiorgos Tsangaris grafikusművész, fesztiválszervező (CYP).

 

A Primanima palettáján megtalálható mindaz, ami friss, izgalmas, újszerű az animáció univerzumában. A szemle programfelhozatala a világ minden részéről érkező animációs vizsgafilmekből, diplomamunkákból, debütáló elsőfilmekből, a környező országok vezető animációs szakemberei által tartott workshopokból, előadásokból, hozott kiállításokból, valamint az elmaradhatatlan nyilvános, az animáció jelenéről és jövőjéről folyó disputákból áll.

A fesztivál időzítése nem véletlen: október 28. az Animáció Nemzetközi Világnapja, melyet 2002 óta ünnepel a nemzetközi animációs szervezet, az ASIFA. Magyarország 2004-ben csatlakozott a rendezvényhez, először Szegeden, az utóbbi években több más vidéki, határon túli város mellett a fő helyszín Budapest volt. 2011-ben először Budaörs volt az Animáció Világnapja központi hazai helyszíne, 2012-ben pedig már Primanima néven folytatták tovább az animációs fesztivált.

 

Információ, program: Primanima honlapja