Filmek, bulik Miskolcon: CineFest 2014
2014. szeptember 02. 14:58

Jameson Cinefest logoFilmes szentéllyé válik Miskolc szeptember 12-21. között a 11. alkalommal megrendezett Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál alkalmából. 

A fesztivál célja indulásakor az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a 35 éven aluli filmeseknek, nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában. A rendezvény azóta Magyarország vezető filmfesztiváljává vált.


Kevesen tudják, hogy a filmtörténet nagyjai közül sokan - például a stúdióalapító William Fox, Adolph Zukor vagy a legendás brit-magyar forgatókönyvíró és rendező, Emeric Pressburger - Európának ebből a Magyarországról, sőt, Borsodból indult világhódító útjára. A Cinefest épp ezért 2010 óta filmtörténeti programokat is kínál CineClassics néven.
A fesztivál egyedi hangulatát a filmvetítéseket kísérő érdekes programok, bulik és koncertek adják. Idén például többek között indiai és spanyol filmplakát-kiállítás, slam poetry verseny, videódiszkó, ötórai táncdalfesztivál, Magashegyi Underground, Intim Torna Illegal, Ivan and the Parazol koncertek várják a mozgóképek barátait. A kerekasztal-beszélgetések során filmkritikusok, producerek, rendezők, színészek, forgatókönyvírók, szakmai és kormányzati szervezetek képviselői találkoznak egymással.

A filmeseknek a legkorszerűbb, immár DCI technikával felszerelt, három vetítőhellyel rendelkező Művészetek Háza ad otthont: a helyszín 2014-ben, a 11. Jameson CineFesten is fesztiválközpontként működik majd. Ezzel a hagyományok előtt is tiszteleg a Jameson CineFest: a Művészetek Háza, korábbi nevén Béke mozi, az ország egyik legjelentősebb filmszínháza volt a rendszerváltás előtt.

 

Helyszín, információ: Jameson CineFest