Közfoglalkoztatási arcképcsarnok 5.: tervekből feladatok
2016. január 25. 12:01

Torma TiborTorma Tibor tudatosan készült kulturális pályára, s ezen belül az ifjúsági programok mellett kötelezte el magát. Szakmai jellegű terveit, kreatív kezdeményezéseit kulturális közfoglalkoztatottként kezdte megvalósítani az Algyői Faluház és Könyvtárnál, mint partnerszervezetnél – ma már főállású munkatársa az intézménynek, egykori tervei pedig munkájának szerves részévé váltak. 

Székely Anna: Hogy került képbe a Kulturális Közfoglalkoztatási Program?

 

Torma Tibor: Felsőfokú tanulmányaimat az SZTE-JGYPK Számviteli szakügyintéző szakon kezdtem el. Ezt követően az SZTE-JGYPK Felnőttképzési intézet Andragógia szakán végeztem Regionális- és kulturális rendezvényszervező specializáción. Tanulmányaim lezárást követően az Algyői Faluház munkatársai jelezték nekem, hogy lehetőség van a faluházban – mint a Kulturális Közfoglalkoztatási Program partnerszervezetében – dolgozni, azaz kulturális területen elhelyezkedni. Képzettségem, végzettségem kulturális szervezési területre irányul, így örömmel ragadtam meg a kínálkozó lehetőséget.

 

Sz. A.: Milyen emlékeid vannak a kezdetekről?

 

T. T.: Az Algyői Faluház tevékenységét már hosszabb ideje figyelemmel kísértem, részt vettem rendezvényeiken, így a feladatok alapvetően ismerősek voltak számomra. Érdeklődve vártam, hogy a program keretein belül milyen újabb feladatokat kell megoldani, megvalósítani. Algyői lakosként, illetve egy ifjúsági civil szervezet, a Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület vezetőjeként a partnerszervezettel és az ott dolgozó munkatársakkal is régóta jó kapcsolatban voltam. Örömmel fogadtak az első naptól kezdve. Könnyen beilleszkedtem, gyorsan kialakultak a közös munka feltételei.

 

Sz. A.: Említetted, hogy tudatosan készültél a kultúra és közösségi művelődés területére. Van szakmai „előéleted”?

 

T. T.: Mivel 11 éve foglalkozom kulturális és ifjúsági programok szervezésével és lebonyolításával, ezért voltak már tapasztalataim, elsősorban a fiatalokkal kapcsolatos programok, rendezvények megvalósításában. A Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnökeként Algyő és Szeged mellett nem csak helyi, hanem regionális és országos programokat is szervezünk. Elsősorban ifjúsági estek, zenés programok, extrém sport versenyek, bemutatók, work shop-ok és jótékonysági programok megszervezését és lebonyolítását végezzük a tagokkal. Egyesületünk külföldi csoporttal is rendelkezik, 2014. évtől hivatalosan is elkezdte működését a Vajdaságban a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület." Mivel a Faluháznak ennél sokrétűbb feladatai vannak, azért voltak számomra kevésbé ismert területek, feladatok is.

 A csapat

Sz. A.: Hogyan alakult a faluházzal az együttműködés, milyen feladatokkal foglalkoztál?

 

T. T.: Mivel számos ifjúsági és kulturális programot szerveztem már az egyesületünk tagjaival közösen, így a partnerszervezetnél megjelenő feladatok első körben nem okoztak nehézséget. Kihívásként a más jellegű programok szervezése jelent meg számomra –színházi est, regionális találkozó, stb. –, amelyeknek a menetével, felépítésével tisztában voltam, ám új feladatokat adott, újfajta problémákat vetett fel, új személyekkel kerültem kapcsolatba. Az Algyői Faluházban nagyon élénk kulturális és művészeti élet zajlik. Számtalan alkotónak, alkotó csoportnak adunk lehetőséget a megjelenésre, bemutatkozásra, munkára. Így nagyon sokrétű a munkánk. Szerencsére a kollégák és az elmúlt évek tapasztalatai hozzájárultak a kihívások leküzdéséhez. A Faluház munkatársai az első perctől kezdve bevontak a programok előkészítésébe, megszervezésébe és a mindennapi feladatok elvégzésébe. Hamar kialakult a feladatköröm. Szerencsére az ifjúsági területen szerzett tapasztalataim alapján felvázolt ötleteimet örömmel fogadták és megvalósításukban segítséget nyújtottak.

 

Sz. A.: Kreatív és önálló munkaerő hírében állsz. Nem ütköztél falakba?

 

T. T.: Az önálló munkát nemcsak biztosította az intézmény, hanem el is várta tőlem, ugyanis csak ilyen módón mehet gördülékenyen a programok megszervezése. Természetesen az állandó kapcsolattartás és kommunikáció is elengedhetetlen az egyéni munka mellett. Az új kezdeményezéseket a munkatársak meghallgatták, aminek lehetett, lehetőséget biztosítottak, hogy egészen a megvalósítás fázisáig eljussanak az ötletek.

 

Sz. A.: Mi inspirált különösen a program folyamán?

 

T. T.: Inspiráló számomra, ha a programokon részt vevő közönség, a fellépők, a támogatók pozitív visszajelzést adnak egy-egy rendezvényről. Ugyanis számomra ezt azt jelenti, hogy programtól függően egyéni- vagy csoportmunkában jól végeztük el a feladatainkat, és ez a legfontosabb.

 

Sz. A.: Mit tekintesz a legnagyobb szakmai eredményednek?

 

T. T.: Saját magam részéről azt érzem eredménynek, hogy a program során lehetőséget kaptam új ötletek megvalósítására, s arra, hogy az algyői lakosoknak a munkatársakkal együttműködve új programokat szervezzünk meg. Támogatást és segítséget kaptam a továbblépéshez. Az Algyői Faluházban a program után főállású munkatársként alkalmaznak, így, a program során elindított feladatokat és programokat lehetőségem volt tovább folytatni, és hosszabb távon működtetni.

 

Sz. A.: Hogyan összegeznéd az elmúlt hónapokat?

 

T. T.: A Kulturális Közfoglalkoztatási Program jó lehetőséget biztosított új ötletek megvalósítására, illetve a programban résztvevő partnerszervezetekkel és az általuk foglalkoztatott személyekkel való új együttműködésekre. Alkalom adódott új kapcsolatok kiépítésére, szélesebb ismeretségi kör kialakítására. Összességében a program segítséget nyújtott a munkaerőpiacra történő belépéshez, az első lépcsőfokokat megadta számomra. Emberileg megerősített a munkám fontosságának tudatában, segített abban, hogy az ötletek a megvalósítás szintjére kerüljenek, s nem utolsósorban nagy változás az életemben, hogy munkavállalóként elhelyezkedhettem a partnerszervezetnél, az Algyői Faluházban.

 

Sz. A.: Vannak-e új, vagy mostanra aktuálissá vált régebbi terveid?

 

T. T.: Elsősorban a helyi ifjúsággal kapcsolatos tervek jutottak el a megvalósításig, illetve annak közvetlen közelébe. A helyi ifjúsági média csoport elindítása, az algyői ifjúsági ház (klub) átalakítása és új formába öntése olyan tervek, amelyek most már feladatokká formálódtak. Sok munkával járnak, de örülök, hogy az ötletekből immár részben programok lesznek, részben sokak számára adott lehetőségek. Kézzelfogható eredményekre jutunk.

 

Sz. A.: A mostani tapasztalataid és tudásod alapján van-e olyan helyi közösségi ügy, helyzet, aminek megoldásában, változtatásában szívesen részt vennél?

 

T. T.: Legfontosabb a fiatalok aktivizálása mellett a munkahelyteremtés és a lakhatás kérdése, amely egy olyan aktuális helyi ügy, amely jelenleg is foglalkoztat. Az önkormányzat az első lépéseket teszi meg jelenleg, bízom benne, hogy kortársaimmal együtt lesz lehetőségünk ezekben az ügyekben is tevőleges szerepet vállalni.