Veszprém megyében is nyílnak a kapuk
2015. szeptember 23. 14:00

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának szervezésében 2015. szeptember 26-án Veszprém megyében újra kezdetét veszi a Kapunyitogató Programsorozat. A programsorozat első állomása Csögle lesz, ahol a település 13.00 órától ad otthont a rendezvénynek.

December elejéig 6 településen nyitnak ki a közösségi terek, művelődési házak Veszprém megyében. Csögle község a Kisalföld középtáján a Marcal-medencében, a Marcal folyó mentén észak-déli irányban hosszan elnyúló Marcal-völgy középső részén, a folyó 4–5 km széles teraszos völgyében helyezkedik el.

A település története a honfoglalás koráig nyúlik vissza. A falu neve Csögle /Csigla/, mely gyepűt, sövényt jelent, és a török nyelvből eredeztethető. A falu első okleveles említése 1275-ből ismert Chygla néven ismeretes. A megye legnépesebb egytelkes nemesi faluja volt. 1488-ban 52 kuriális család lakta. Kustos Péter polgármester köszöntője után kerül sor a vadászkiállítás megnyitójára, melyen Esses Károly és Hetyési Károly trófeáiból láthatnak válogatást az érdeklődők.


Utána az Adorjánházi Asszonykórus és a Kemenesmagasi Citerazenekar, valamint Kovács Károly énekes műsorát tekinthetik meg a nézők. A kisebbeknek a Mézengúzok Gyermekzenekar interaktív előadása, a nagyobbaknak veszprémi Gerence Táncegyüttes néptánc műsora szerez majd kellemes perceket. A délután folyamán kézműves játszóházra várja a kicsiket és a nagyokat Csíkné Bardon Réka csuhéfonó és Csík Tamás kovács, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.