Vasárnapi Kapunyitogató Magyon
2015. július 15. 12:38

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájának munkatársaival, Magy Község Önkormányzatával és a helyi közösségekkel együttműködve 2015. július 12-én, vasárnap Magy kistelepülésen, a Palásti László Általános Iskola udvarán Kapunyitogató Programot szerveztünk.

Magy község Nyíregyházától 22 kilométerre található a Nyírségben, a 41-es számú főútvonal közelében. Az 1000 fő alatti kisközségben a helyi lakosok nagy része mezőgazdasági tevékenységből él. Jellemző a dohány, a káposzta és egyéb zöldségfélék termesztése. A település lakói ezért úgy döntöttek, hogy a Kapunyitogató eseményt vasárnapi napon szeretnék indítani, melynek eredményeként többen részt tudtak venni a közösségi eseményen.

 

 

Az iskola udvara 16.00 órakor készen állt a megnyitásra, ahol a magyiak szorgalmas és ízléses munkájának eredménye jól látszott (a színpadon elhelyezett gyönyörű virágokra gondolva), és kezdetét vette a kulturális tevékenységek sora. Szimpatikus volt, és példaértékkel bírt, hogy a helyiek – a nyári időszak ellenére – a helyi iskolásokból álló esernyőstánccal és a „Tollfosztóból érkeztem” című darab amatőr színjátszók általi előadásával tudták indítani a Kapunyitogatót.

 

 

Magy közösség valódi kulturális közegben tölthette idejét, erősíthette lakóközösségét. A színpadra érkezők a bábművészetet, magyar népzenét, a magyar néptáncot magas szinten mutatták be, és közvetítették a közösségnek. A Dombrádról érkező néptánccsoport művészeti vezetője, Szalkayné Szénégető Krisztina hosszú perceken át tanította a helyieket a magyar néptánc alapvető lépéseire.

 

 

Azt gondolom, a magyi Kapunyitogató számos pozitívuma mellett – közösségépítő szempontból – a „táncház” pillanatai voltak igazán kiemelkedőek, hiszen a helyiek egymás kezét fogva tanulhatták a magyar néptánclépéseket, miközben láthatóan nagyon közvetlen és érezhetően jókedvű hangulatba kerültek.

 

 

Az esemény utolsó szakaszában a magyiak a helyi konyhában, kötetlen beszélgetés keretében, illetve az ízletes töltött káposzta elfogyasztása közben, melyet a helyi asszonyok töltöttek és készítettek, szót ejtettek a folytatásról, annak lehetőségéről.

 

 

A magyi Kapunyitogató küldetését beteljesítette július 12-én, hiszen a helyiek egy közösségbe tömörültek, illetve a közösségekkel terveink szerint a Magyi Süteményezés tevékenységével fog újra éledni a közösségi kezdeményezés, hogy a Kapunyitogató „életben” maradjon, hogy Magy kistelepülésén a közösség tovább épüljön és erősödjön.

 

Mudri Imre