Tárt kapuk Iklanberényben
2015. július 16. 15:01

Július 3-án, rekkenő hőségben nyitotta ki a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája Iklanberény közösségi házának kapuit. A gondosan karbantartott, rendezett településen nyilvántartott lakosok száma alig több, mint 40 fő. A lakosság fele ellátogatott az eseményre.

3 generáció találkozott a település egyik helyi értékénél, a nemrégiben pályázati forrásokból felújított közkútnál. A 730 éves településen laktak már több százan is, zömében mezőgazdasággal foglalkoztak. A közkútnak abban az időben nagy jelentősége volt, hiszen – a földekre jövet-menet – itatóhelyként funkcionált.

 

A falu létezése a 80-as években veszélybe került, ekkor ugyanis csak 18-an éltek itt. A szomszédos település idegenforgalmának fellendülése folytán viszont több család és sok külföldi költözött a csendes, nyugodt Iklanberénybe. A fennállásának 730. évfordulóját ünneplő település nagy örömmel fogadta a Kapunyitogatót, melyre fotókiállítással, az országban egyedülálló szentkép-gyűjtemény kiállításával és finom, házi süteményekkel készültek.

 

 

A folytatásban a közösségi ház előtti csodaszép, virágos környezetben is az évfordulóhoz méltó műsort kínált a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája. A jubiláló Ungaresca Senior Néptáncegyüttes és a Regös együttes a Rákóczi daloktól az I. világháborús katonatáncokon át a vasi néptáncokig gazdag programot mutatott be a helyieknek.

 

A fotókiállítás képeit nézegetve kicsik és nagyok közösen idézték fel a kirándulások, adventi összejövetelek, falunapok emlékét és történéseit. A süteményeket kóstolgatva pedig receptek is gazdát cseréltek.

 

A visszatérő alkalom eseményeinek tervezésére is sor került, amely előre láthatólag szeptember 13-án lesz majd megtartva.