Rekkenő hőség és nyitott kapuk Kisrákoson
2015. július 23. 14:30

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája által szervezett Vas megyei Kapunyitogató Program nyolcadik állomására Kisrákoson került sor 2015. július 18-án.

Kisrákos az Őrség peremén, dombokra épülve, a Denke-patak két partján terül el. A település első okleveles említése 1428-ból származik. Kisrákos korábbi elnevezése Felső-Rákos volt, és a közeli, Iklódnak nevezett kis falurésszel egyesült. Nevét a falun átfolyó, eredetileg rákban gazdag Denke-patakról kapta. Szép fekvésű falu, amely őrzi a hagyományos, szeres településforma nyomait.

 

 

A 14.00 órakor kezdődő program a művelődési házban gyönyörűen berendezett kályhatörténeti kiállítás megnyitójával kezdődött, ahol sok régi öntöttvas kályhát tekinthetett meg a szépszámú falubéli közönség. A programon verset mondott Kovács Kitti és Pungor Alexandra, valamint közreműködött Mogyoró Hedvig népzenész is.

 

 

A kiállítás meg is elevenedett a program ideje alatt, jól "befűtöttek" a művelődési házban, hiszen 38 fokos rekkenő hőség fogadta a látogatóközönséget.

 

 

A zsúfolásig megtelt széksorokban ülő nézők ezután a körmendi Béri Balog Ádám Táncegyüttes műsorát láthatták, akik vasi, eleki, dél-alföldi és szigetközi táncokat adtak elő.

 

 

A táncegyüttest a Sárarany zenekar kísérte, akik kalotaszegi dallamokkal is megörvendeztették a szép számú publikumot. A táncegyüttes beleadott mindent a meleg ellenére is, így fáradozásaikat vastapssal köszönte meg a nézősereg.

 

 

A kiváló táncos előadás után a pankaszi amatőr színjátszók műsora (két komédiás darab) következett, akik közvetlen előadásmódjukkal, egyszerű és mégis pikáns történeteikkel hamar belopták magukat a közönség szívébe.

 

 

Ezután Fölnagy Csaba énekmondó előadásában énekelt versek elevenedtek meg, aki egy szál gitárral és csodás énekhanggal remek hangulatot teremtett a teremben.

 

 

A Kapunyitogató délutánt a Gersekaráti kötélugrók műsora zárta, akik virtuóz előadásukkal nyűgözték le a közönséget.

 

 

A program ideje alatt Albert Attila fazekasmester segítségével a látogatók különféle edényeket készíthettek, és megismerhettek egy kis szeletet a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékén is fellelhető magyarszombatfai fazekasság értékeiből.

 

Biczó Miklós