Kapunyitogatóval búcsúztatták a nyarat Zagyvaszántón
2015. szeptember 21. 15:44

kézműves foglalkozás ZagyvaszántónSzínes programok várták a vendégeket Zagyvaszántón, ahol a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája, a település önkormányzatának munkatársai és helyi önkéntesek között született együttműködés eredményeként 2015. augusztus 29-én, idén második alkalommal is kinyíltak a kapuk.

A Kapunyitogató program első alkalmát 2015. június 6-án tartották a településen. A színes és gazdag programkínálat már akkor is a helyi lakosság megelégedését vívta ki, így a Kapunyitogató második alkalma a település önkormányzatának támogatásával családi nappá bővült. A helyi szervezőknek köszönhetően a mozgás szerelmesei válogathattak a sportágak között: kipróbálhatták a futballt, a röplabdát, a kosárlabdát és a sakkot is. A gyerekeket és a felnőtteket olyan ügyességi- és csapatjátékok várták, melyek részeként az újrahasznosított anyagokból készült eszközökkel ismerkedhettek meg. Emellett aktivitásra buzdító zumba, harcművészet és birkózás bemutatók is zajlottak.

 

Gyermekprogram

 

A hagyományok őrzésére és ápolására nyitottakat a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája jóvoltából a kézművesség különböző fogásaiba avatta be Ary István, Lamos Zoltán és Vinczeffy Ildikó. A mesterekkel a fazekasságba, valamint a szalma- és vesszőfonásba kóstolhatott a látogató.

 

Kézműves bemutató

 

A Kapunyitogató program zagyvaszántói alkalmainak köszönhetően a helyi közösségek megerősödésére is nagyobb lehetőség nyílt. Ezzel együtt a jövőben a településen meg tud honosodni az a közművelődési szakmai szemlélet és gondolkodásmód, mely lehetővé teszi, hogy az intézményi lehetőségek teljes körű kihasználása mellett a közösségek tovább tudjanak fejlődni.