Kapunyitogató Nagytőkén
2015. szeptember 16. 10:15

A Csongrád megyei Kapunyitogató programsorozat harmadik állomása Nagytőke volt. A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája augusztus 27-én látogatta meg az alig 450 lelkes megyeszéli községet.

A Művelődési Ház minden szegletét belaktuk, sőt még az udvaron is volt program. A délutánt Dohorné Kostyál Zsuzsanna irodavezető köszöntőjével nyitottuk meg. Majd egy egzotikus tájra utaztunk el képzeletben dr. Karancsi Zoltán tanszékvezető egyetemi docens segítségével, aki „Egyiptom, nemcsak a Nílus ajándéka” címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást.

A virtuális utazás után egy felejthetetlen hangulatú közösségi beszélgetés kerekedett. Karancsi Zoltán mellett Touni Hesham Mohieeldin egyiptomi születésű kulturális közfoglalkoztatott munkatársunkat kérdeztük a helyi hagyományokról, a mindennapi életről. Hesham történetei és életútja igazán életszerűvé tette az előadó által ismertetett kulturális hagyományokat, valamint a Magyarországon megélt „egyiptomiságot”.

Természetesen a gyerekek sem unatkoztak ezalatt, hiszen Kovács Csilla szegedi népi iparművész Kézműves Játszóházában mindenki kedvére alkothatott. Fiúk-lányok lelkesen, no és igazán ügyes kézzel bántak a gyönggyel. Az elkészült ékszereket és figurákat örömmel vitte haza mindenki.

Aki a friss levegőre vágyott sem unatkozott, hiszen a Művelődési Ház előtt bárki elsajátíthatta az óriásbuborék készítésének trükkjeit.

A megfáradt vendégeknek helyi szőlővel és finom ropogtatnivalóval kedveskedtek a helyiek, amelyet ezúton is köszönünk, és már várjuk az őszi folytatást…