Kapunyitogató Katádfán
2015. szeptember 16. 10:46

2015. augusztus 15-én a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája Katádfa községben tartott Családi Napot a Kapunyitogató Programsorozat keretein belül. Katádfa a Szigetvári járásban található 160 fős kistelepülés.

 

A programnak a hőség miatt a helyi Művelődési Ház és annak udvara adott helyet, ahol árnyékos sátrak hűsében, egy színpad és a gyerekeknek trambulin került felállításra. A program a Katádfai Önkormányzat jóvoltából egy közös ebéddel kezdődött, amely a helyi szociális szövetkezet által tenyésztett csirkékből készült, majd Szabó Miklósné polgármester asszony köszöntötte az egybegyűlteket.

14.00 órától textilszobrászat vette kezdetét a Csodálatos Gyermekkorért Alapítvány nevében Méhészné Márkus Mária vezetésével. A lassan felbátorodó közönség alkotóvá vált, így születtek textilből 3 dimenziós képek és dísztárgyak.

15.00 órától az Élményzóna Egyesület által vezetett mozgásos feladatokban tették próbára magukat a település gyermekei és felnőttjei is, közös csapatokat alkotva merültek el a játék örömében.

17.00 órától a helyi lakosok műsorszámait hallhattuk és élvezhettük. Balogh Szilvia - Antóni Sándor: Az én kis falum – versét szavalta el. Jutka néni (korábban a Művelődési Ház vezetője) - A nappal járó fiúk című mesét adta elő, amely „Katádfai mesék 1935-ből Nagy Dávidtól” helyi gyűjtésből származik, majd Jutka néni saját versét mondta el. A szintén katádfai Piroska néni népdalokat énekelt. Őt a kimondottan erre az alkalomra újraalakult katádfai és bánfai gyermek tánccsoport műsora követte, amely nagy sikert aratott. Balogh Zsófi Devecsery László: Nyári este című versét, Szederkényi Dorina és Módok Hanna pedig Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz című versét szavalták el. Balogh Szilvia a szintén helyi gyűjtésű Az ördög felesége című mesét adta elő, majd Szilbert Máté Szabó Lőrinc: Kicsi vagyok én című versét szavalta el. A blokkot Boros Viktória Csenge Weöres Sándor: Nyári este című verse és Sanyi bácsi által előadott komédiája zárta.

18.00 órától a Versendi Liliomok tánccsoport műsorával hangolódtunk az estére, majd a hirtelen jött vihar miatt a Művelődési Házban folytatódott az este Versendi Kovács József és Zenekarának műsorával, akik autentikus zenéjére a helyiek közül sokan táncra is perdültek. Az estét 21.00 órától bál zárta.

 

Szöveg és fotó: Spirk Nikoletta