Kapunyitogató Egyházaskozáron
2015. szeptember 16. 10:52

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája Egyházaskozáron rendezte soron következő Kapunyitogató Programját 2015. augusztus 29-én.

A 900 fős településen, a SZUPPI Ifjúsági Szálló udvarán zajlott a rendezvény. Az állatokat kedvelő felnőttek és gyermekek számára kifejezetten idilli hangulatú helyszín, nem különben egy vidám Kapunyitogató Programnak. A Lovas Udvarban ugyanis öt ló, három póni, csacsi, kecskék, birkák, kisnyulak, őshonos fajták, cicák, és egy kedves kutyus fogadta a vendégeket.

 

 

A kapunyitogató 15.00 órakor vette kezdetét kézműves játszóházzal, melynek keretében az érdeklődők elsajátíthatták a gyertyaöntés technikáját, illetve origamikészítésben próbálhatták ki kézügyességüket.

 

 

Ezzel egyidejűleg az Élményzóna Egyesület ügyességi játékokkal színesítette a programot, leginkább a kisebbek örömére, habár néhány vállalkozó szellemű szülő szintén kedvet kapott a játékokhoz.

18.00 órától a Domokos Pál Péter Közművelődési Egyesület fellépése következett. Az Egyesületen belül működő Hagyományőrző Együttes 1948-ban alakult és azóta is folyamatosan működik. Alapító tagjai Moldvából származó csángó magyarok, akik a II. világháború után (1945-47 között) telepedtek le. Egyébiránt ez Magyarországon az egyetlen csángó együttes, amelyben moldvai csángó magyarok és leszármazottaik szerepelnek. Népdalokat, népi játékokat adtak elő, majd műsorukra táncházzal tettek koronát.

 

 

Záró akkordként a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar műsorát hallhatta a közönség. Ismert zeneszámok csendültek fel, melyeket nagy lelkesedéssel fogadott a vendégsereg. A zenék közti szünetekben az együttes vezetője a fúvószenekar eredményeiről, alakulásuk történetéről ejtett pár szót.

 

 

A koncert méltó befejezése volt az egyházaskozári Kapunyitogató Programnak.

 

Frick Orsolya

Fotó: Panyik István, Wavra Levente, Berki Borbála