Egy teljes falu a kelédi Kapunyitogatón
2015. szeptember 23. 10:00

Az éppen rangadót játszó kelédi focicsapat és az őket mindenhova kísérő szurkolók kivételével szinte a teljes falu (96 fő) megjelent a kelédi Kapunyitogatón. Boldogság töltötte el szívüket, hogy a színvonalas programnak ők is résztvevői, sőt szervezői lehettek. Legjobban azonban annak örültek, hogy az épület, amely imaházként, hivatalként, öltözőként, könyvtárként és klubként is funkcionál, végre megtelt ünnepléssel. Keléden 2015. szeptember 19-én a Kapunyitogató Programmal a kelédi emberek szorgalmát is ünnepelték a megjelentek.

„Dolgozni kell, hogy fennmaradjunk és értékeinket gyarapíthassuk. Keléd a legjobb példa arra, hogy kitartó, tervezett munkával az eredmény nemcsak kézzelfogható, de a közösség összetartásában, jókedvében is mérhető” – hangsúlyozta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében.

A nemrég még alig 60 főt számláló aprócska falu óriási munkába kezdett, amikor az önkormányzat földjeit elkezdte megművelni. Zöldségeket, gyümölcsöket termel a település; épülő savanyítóüzeme lehetővé teszi a nagyobb piacra való eljutást. Munkát ad a fiataloknak, akik látva a jövőképet szívesen teremtenek új otthont Keléden. A döntéshozókkal összefogva egy egészen új – a régi mezőgazdasági hagyományokból táplálkozó – községet építenek.

Ma már közel százan lakják a települést, s a közösségben megjelent az igény a hétköznapok mellett a közös ünnepek, az együttlét élménye iránt is. Erre volt jó alkalom a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája által szervezett Kapunyitogató Program, ahol a Káldi Asszonykórus, a nicki Fergeteg Néptáncegyüttes és a Kemenesmagasi Citerazenekar adott színvonalas műsort. Az amatőr művészeti csoportok arra is vállalkoztak, hogy saját példájukat bemutatva kedvet csináljanak a kelédieknek hasonló közösségek létrehozására.

Az érdeklődők emellett megtekinthették  Illés Mónika rongyszőnyegeiből összeállított kis kiállítást, és kosarat is fonhattak Horváth Lászlónéval és a fafaragás rejtelmeibe is bevezette őket Harasztovics Róbert a népművészet ifjú mestere. A program második felére a focicsapat is megérkezett, s győzelmük híre még vidámabbá tette a Kapunyitogató Program résztvevőit.

 

Éles Krisztina