Családias Kapunyitogató Kisbárapátiban
2015. július 15. 12:58

Kisbárapáti Kaposvártól északra, a Koppány-patak mentén található. A falu neve hivatalosan 1907-ben lett Kisbárapáti. Gazdag, civil élet jellemezte, iparos- és gazdakör alakult, lövészegylet kezdte meg munkáját. Hosszú évekig adott otthont a somogyi népzenészek és népdalosok versenyének, a „Hajlik a meggyfa” elnevezésű programnak.

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársait június 13-án kora délután ünneplőbe öltözött helyiek mosolygós arca fogadta a falu művelődési házában. Gyermekek és felnőttek izgatottan várakozó csoportjai gyülekeztek az árnyékba húzódva.

 

 

A 385 fős kistelepülés aktív lakossága napok óta készülődött a Kapunyitogatóra. Padlások és szekrények mélyéből előszedett tárgyak, régi idők „kincsei” leporolva, felcímkézve idézték meg a századforduló paraszti életének emlékeit.

 

 

A kezdésre várva Kiss Jánosné, Vera asszony, a község polgármestere szeretettel és büszkeséggel mutatta meg a nemrégiben felújított, katolikus templomot. A helyiek szerint az Andocsi Szűz Mária is Kisbárapátiba „költözött”.

 

A Kapunyitogató Programjában bájos pillanatokat élhettek meg az érdeklődők. Az óvodások közös sétára invitálták a nézőket, ahol dalokba, versikékbe csomagolva járták végig a „csigák” útját. A kicsiket az Őszirózsa Nyugdíjas Klub hölgyei és délceg urai követték a színpadon.

 

 

Somogy megyei népdalok csokrát nyújtották át lelkes hallgatóságuknak. A fellépők sorát a Kiskondás Együttes zárta. Népihangszer-bemutatójuk, sok játékkal színesített előadásuk igazi fénypontja volt a délutánnak.

 

 

Legközelebb augusztus végén, újabb csodák és értékek bemutatásával készül a második Kapunyitogatóra Kisbárapáti nyíltszívű közössége.

 

Berlik Mari