Szent Márton örökösei
2016. szeptember 27. 13:47

Szent Márton örökösei

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa 2016. szeptember 29. és október 1. között háromnapos nemzetközi konferenciát szervez. A rangos esemény egyik kiemelt témáját azon közösségek tevékenysége jelenti, melyek működésükkel, tetteikkel a segítő szent szellemi hagyatéka előtt tisztelegnek.

Az 1700 évvel ezelőtt Savariában – az ókori Szombathely falai között – született Szent Márton élen járt a segítésben; alázattal és tisztelettel fordult a körülötte élőkhöz. Vándorlása során egyszerű életével és bölcs válaszaival irányt mutatott a kor zavaros politikai és vallási útvesztőiben. A tanításait követők képessé váltak az összefogásra, a megoldások közös megtalálására. A XXI. században is számtalan olyan közösséget találunk, amelynek tagjai – ahogy Szent Márton tette a koldussal – „megosztják egymással köpenyüket”, segítik újra talpra állni az elesetteket.

A Nemzeti Művelődési Intézet az idei év folyamán a Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretében országos felmérést folytat annak felderítésére, hol működnek olyan bejegyzett vagy informális civil szerveződések, amelyek viselik Szent Márton nevét, vagy tevékenységükben követik az ő példáját. A többcélú felmérés kiemelt célja olyan jó gyakorlatok megismerése, amelyek országos, sőt nemzetközi szinten adaptálhatók.

A Közösségteremtő Szent Márton Konferencia kétnapos programjában a téma avatott hazai és nemzetközi szakértői mellett közéleti személyiségek tartanak előadásokat, valamint jó gyakorlatokat bemutató prezentációkat.

A 2016-os évben a Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózatának soros elnökségét a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke, Orbán Róbert tölti be. A hálózat zártkörű közgyűlése 2016. szeptember 29-én délelőtt zajlik a szombathelyi Városházán. A program folytatásaként a Szombathelyi Képtárban a Szent Márton nevét viselő és a Szent Mártonhoz kötődő tradíciókat ápoló hagyományőrző csoportok előadásai követik egymást.

 


A Képtár terasza ad otthont a nemzetközi meghívottak és a Vas megyei közösségek standjainak: az értékasztalokon tevékenységüket, termékeiket, a nemzeti kultúrát gazdagító egyedi kincseiket mutatják be a közönségnek.

 

2016. szeptember 30-án nagyszabású konferencia keretében mutatják be az előadók jó gyakorlataikat. A magyar példák mellett a közönség megismerhet luxemburgi, utrechti, szlovák, szlovén és a Tours-i kezdeményezéseket. A konferencia egyúttal a kulturális útvonalak képviselőinek is találkozási lehetőséget biztosít: többek között előadás hallható az Erzsébet Útról és a Mária Útról is.

 

Kísérő programként a résztvevők kipróbálhatják tudásukat a Szent Márton kvízben, melynek segítségével egy városi séta keretében megismerhetik Szombathelyt, emellett filmbemutatókra is sor kerül, s meghallgathatják a Tours és Szombathely közti utat végiggyalogoló mai zarándok élménybeszámolóját.

 

2016. október 1-jén a Szent Márton Út egy rövid Vas megyei szakaszának bejárására kerül sor Gyöngyösfalu és Lukácsháza között, a nap Kőszeghegyalja értékeinek megtekintésével zárul a Csömötei hegyen. 

 

/storage/files/files/2016/Programterv_Szent_Marton_konferencia_2016_szept29_oktober1,pdf típusú fájlRészletes program