Szakmai továbbképzések végzettjei vették át tanúsítványaikat
2016. szeptember 15. 10:21

Szakmai továbbképzések végzettjei vették át tanúsítványaikat

A múlt hét folyamán közel negyven, a közművelődés területén dolgozó szakember vehette át új ismereteit igazoló tanúsítványát az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ „Közművelődési kiválóság modell I-II.” képzés I. moduljának valamint a „Többfunkciós kulturális intézmények vezetőinek képzése” elnevezésű, 60 órás szakmai továbbképzések sikeres befejezésének eredményeképp. 

A 2016. szeptember 8-án lezajlott ünnepélyes átadás keretében elsőként Dr. Tóthné Bodor Anita, az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ vezetője köszöntötte a végzetteket, majd Babicsné Hegedűs Katalin, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója útravalóul mondott szavainak kíséretében került sor a tanúsítványok átadására.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet a Közművelődési kiválóság modell I-II. 60 órás, két modulos szakmai továbbképzést a közművelődési területen működő minőségfejlesztési rendszer hatékony bevezetésének és használatának alappilléreként indította el.  A program I. moduljában résztvevők a képzési program első 30 óráján a minőségügyi alapismeretek, a közművelődés minőségfejlesztése, a minőségértékelést segítő eszközök használatának gyakorlása, feljegyzések, értékelések készítése, értékelő skála használata, valamint a minőségértékelési program megvalósításának folyamatába nyerhettek betekintést. Míg a későbbiekben megszervezésre kerülő Közművelődési kiválóság modell II. modulja a közművelődési szervezeteknél elvégzendő helyszíni auditálással kapcsolatos feladatok elvégzésére készíti majd fel a szakembereket. A képzés teljes 60 órás programjának elvégzésével a résztvevők képessé válnak a közművelődési szervezet által készített önértékelés formai és tartalmi értékelésére. A képzés I. moduljának eredményességéhez hozzájárult, hogy a fenti témákat gyakorlott, ezen a területen rutinos szakemberek saját gyakorlatból vett példáin keresztül sajátíthatták el a résztvevők. A Művelődési Intézet saját munkatársai, Polyák Albert főigazgatói tanácsadó valamint Kary József szakmai vezető mellett Török Rita közművelődési szakember segítették a részvevőket a tudástartalmak elsajátításában.

A fenti képzéssel párhuzamosan, 2016 júniusában vette kezdetét a „Többfunkciós kulturális intézmények vezetőinek képzése” újabb csoportjának tanfolyama, így - a jelenlegi képzéssel együtt - már a tizenkettedik csoport végzettjei vehették birtokukba tanúsítványaikat. A tanfolyam nyolc napja során a résztvevők a korábbiakhoz hasonlóan könyvtári, múzeumi és közművelődési vezetési ismereteken túl általános menedzsment ismeretekkel bővíthették tudásukat.

Az Országos Felnőttképzési Központ elkötelezett a szakmailag megfelelően felkészült, gyakorlott oktatói gárda biztosítása mellett, melynek ezúttal is igyekezett eleget tenni. Elsőként Dr. Laki Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem oktatója által ismerkedhettek a vezetői készségek fejlesztéséhez nélkülözhetetlen menedzsment alapismeretekkel a résztvevők, majd Kovács Györgyi, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egykori régióvezetője által gazdagodhattak könyvtári ismeretekkel. A múzeumi vezetési ismeretek elméleti és gyakorlati tudásanyagát Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, míg a közművelődési vezetési ismeretek tanegység fontos ismereteit pedig Joós Tamás, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ igazgatójának segítségével sajátíthatták el végzettjeink.

Külön köszönettel tartozunk a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának és munkatársainak, akik közreműködésének eredményeképp autentikus környezetben, a Magyar Nemzeti Múzeum épületében, valós gyakorlati terepen zajlottak le a múzeumi órák, ezáltal megteremtve a lehetőséget arra, hogy az ország egyik legnagyobb közgyűjteményi intézményének működésébe is bepillantást nyerjenek résztvevőink.

A „Többfunkciós kulturális intézmények vezetőinek képzése” elnevezésű tanfolyamra való nagyszámú jelentkezés alapján a Felnőttképzési Központ további képzési csoportok indítását tervezi 2016 őszén.

Célunk, hogy a fővárosi agglomeráción kívül élők számára is biztosítsuk a képzés helyszínének könnyebb megközelíthetőségét, melynek megfelelően ez év októberében vidéken is szeretnénk indítani képzési csoportot. A főváros mellett tehát Debrecen is potenciális helyszín.

Figyelem! 2016 őszén Budapesten és Debrecenben tervezünk indítani képzési csoportot! A képzési csoportokba folyamatosan fogadjuk a jelentkezéseket!


Online jelentkezési lap

 

Típus: Akkreditált szakmai továbbképzés
Kezdés: 2016. szeptember vége, október eleje
Ütemezés: hetente 1x8/7 óra, vagy hetente 2x8/7 óra (hétköznapi napokon) – jelentkezőink igényeinek megfelelően
Képzés helyszíne: Budapest és Debrecen

Jelentkezőink igényei szerint további helyszíneken (minimális csoportlétszám megléte esetén).
Ára: 60.000 Ft

/storage/files/files/2016/tobbfunkcios_kulturalis_intezmenyek_kepzesi_tajekoztato_09_14,pdf típusú fájlTöbbfunkciós kulturális intézmények vezetőinek képzése