Sokszínű társadalmi vállalkozások
2016. november 11. 09:48

Sokszínű társadalmi vállalkozások

A Nemzeti Művelődési Intézet  Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központja 2016. november 15-16-án „Együtt, Egymástól” – Sokszínű társadalmi vállalkozások címmel műhelykonferenciát szervez Hajdúnánáson.

A programokban és résztvevői aktivitásokban gazdag másfél napra ez alkalommal a Dunától keletre eső 10 megyéből érkeznek polgármesterek, civil szervezeti képviselők, valamint a közösségi művelődés szakma szereplői mellett a Művelődési Intézet megyei módszertani irodáinak munkatársai. 

 

A konferencia célja a társadalmi vállalkozások sokszínűségének, és mint innováció a helyi  foglalkoztatásban bemutatása.  A társadalmi vállalkozással, mint társadalmi innováció, mint közösségi cselekvés, mint szociális vállalkozás, és mint professzió jó gyakorlatokon és műhelymunkákon keresztül ismerkedhetnek meg a műhelykonferencia résztvevői.

 

A műhelykonferencia különlegességét a téma sokoldalú körbejárásán túl egy sajátos tapasztalati tanulási forma, a látóút képezi, mely ez alkalommal a műhelykonferenciának is helyet adó Hajdúnánás városában valósul meg. A résztvevők a műhelykonferencia keretében megismerkedhetnek majd azokkal az intézkedésekkel, melyek az önellátás és önfenntartás, hosszútávon a fenntartható város irányába mutatnak. Ennek keretében meglátogatják az Aranyszalma városának mezőgazdasági és állattenyésztési ágazatát, a savanyító és húsfeldolgozó részlegét, a szalmakötő-varró üzemet, az Aranyszalma Alkotóház és Galériát, melyben Reszeginé Nagy Mária népi iparművész szalmafonás alkotásai találhatóak, a Nánási Portékát, és bemutatásra kerül a Bocskai Korona, mint helyi pénz, a Kendereskert, mint élő pásztormúzeum valamint az ott folyó hagyományos gazdálkodás is.

 

A műhelykonferencia keretében 13 előadás hangzik el és mindkét napon másfél-másfél óra műhelymunka keretében a műhelyek vezetői kísérletet tesznek arra, hogy a társadalmi vállalkozásokat vonzónak és mindenki által elérhetőnek mutassák be az együttes munka során. 

 

/storage/files/files/2016/meghivo_Hajdunanas_vegleges,pdf típusú fájlMeghívó

 

Katona Mária
A felhasznált képen Reszeginé Nagy Mária szalmafonó népi iparművész alkotása látható.