Másodszor rendeztek Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást a Vajdahunyad várában
2016. szeptember 27. 11:03

Másodszor rendeztek Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást a Vajdahunyad várában

Szeptember 22-23-án „A vidék bemutatkozik a Fővárosban” mottóval a Belügyminisztérium szervezésében rendezték meg a II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást a budapesti Vajdahunyad várában. A rendezvényen – a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban országos közfoglalkoztatóként – a Nemzeti Művelődési Intézet nemcsak kiállítói standot tartott fenn, hanem a pénteki nap teljes színpadi programját is biztosította, emellett a Hungarikum-játszóházzal közreműködött a gyermekek színvonalas szórakoztatásában is. A két nap alatt bemutatkozó művészeti csoportoknak az alkalmat Emléklappal tette emlékezetessé a Belügyminisztérium és a Nemzeti Művelődési Intézet. 

A kiállítást megnyitó Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatás – jóllehet átmeneti megoldásként – kiutat képes mutatni súlyosan hátrányos helyzetű településeknek, és lehetőséget jövőképpel nem rendelkező embereknek arra, hogy újra hasznosnak érezzék magukat, s bekapcsolódhassanak a közösségük életébe.

Kiállítói stand

A rendezvény egyik célja olyan, a gyakorlatban megvalósult közfoglalkoztatási jó példák bemutatása volt, melyek érzékelhetően hozzájárultak egy-egy település gazdasági vagy kulturális fejlődéséhez. Az értékteremtő közfoglalkoztatás többek között támogatja a természeti és épített környezet védelmét, a helyi sajátosságokra építő tevékenységek elterjedését – például helyi termékeket előállító szociális szövetkezetek létrejöttével –, vagy a helyben termelt termények feldolgozását. A rendezvény 130 kiállítója a közfoglalkoztatási eredményeik mellett az adott település sajátos értékeit, szépségeit is feltárta a látogatóknak.

 Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhely

A Nemzeti Művelődési Intézet pavilonjának fő témája a jelenleg negyedik ütemében megvalósuló Kulturális Közfoglalkoztatási Program volt – a standon látható értékkiállításon kulturális közfoglalkoztatott alkotók kézműves alkotásai szerepeltek, a látogatók emellett megismerkedhettek az intézmény kiadványaival is.

 

 

Szeptember 23-án a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodáinak és szakmai partnereinek közreműködésével az egész ország területéről léptek fel különböző színpadi műfajokat képviselő művészeti csoportok: néptánc-, kamara- és népzenei együttesek, szín- és bábjátékos csoportok. A színes műsorban számos tehetséges fiatal mutatkozott be a közönségnek: többek közt a Zebegényi Gitárműhely, valamint a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhely zeneiskolásai, a Fecske Bábcsoport gyermek bábjátékosai, vagy a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutatóból ismert aranytorkú Haraszti-ikrek, Julcsi és Marcsi.

 

Fecskék Bábcsoport

 

 

Az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület, a Feketegyöngy Egyesület Ifjúsági Tánccsoportja, a Dió Banda és a karádi Horváth János Alapfokú Művészetoktatási Iskola, valamint a Garabonciás Táncegyüttes táncosai ízelítőt nyújtottak abból, hogy az ország más-más tájain hogyan ropják a megyére jellemző népzenére a hagyományőrzők, a Kalandárium Együttes gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szóló műsorával a zalai dombvidék varázsát idézte meg, a Lakat Színpad pedig a népszínművek hangulatát elevenítette fel vaskos tréfáktól sem mentes komédiájában. A műsort a Dorco Band közönséget is megmozgató fergeteges koncertje és a Csűrdöngölő Hagyományőrző Néptáncegyüttes – melyet a Felszállott a páva I. nyertese és közönségdíjasa, Hoksz Attila tett széles körben ismertté – táncháza zárta.

 

 Dorco Band koncertje - mindenki ropta

 

A kiállítás zárszavát Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár mondta, aki megköszönte az önkormányzatoknak a remek hangulatú rendezvényben való közreműködést, s átadta a legszebb standoknak kijáró díjakat: a pavilonok szépségversenyében a harmadik helyezett Magyargéc település kiállítóhelye lett, a második helyen Tiszagyulaháza végzett, s az első díj Lovászpatona település standját illette meg. 

 

Az eseményről készített fotóink elérhetőek a galériában.