Lezárult a Helyi termék éve
2016. április 15. 14:39

Lezárult a Helyi termék éve

A Földművelési Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóval és szakmai tanácskozással zárult a 2015. áprilisában útjára indított „Helyi termék éve 2015” országos program. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a program céljai közül kiemelte az ellenőrzött hazai termékek, a helyben megtermelt javak, valamint a helyi piacok támogatását. A sajtótájékoztató hátteréül egy kistermelői mozgó piac szolgált, a pultokon hazai tájjellegű élelmiszerekkel és kézműves termékekkel. 

A termelőket és a fogyasztókat egyaránt megszólító Helyi termék éve a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése mellett a termelők, mikro- és kivállalkozások és segítőik tájékoztatását és támogatását, valamint a tudatos vásárlói magatartás kialakítását célozta meg. A program a helyi adottságokhoz és hagyományokhoz köthető kézművességet és a turizmust is népszerűsítette. Az egész országot átfogó programsorozat megvalósításában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Hermann Otto Intézet működött közre: többek között fórumok, előadások, vásárok zajlottak a kezdeményezés keretében, de az arra érdemes termelők Helyi Termék Díjra is pályázhattak.

Helyi termék éve záróprogram

A program egyik pillére a kistermelőket, helyi vállalkozókat hasznos információkkal ellátó országos szakmai fórumsorozat volt: egy év alatt 20 városban (19 megyei helyszínen és Budapesten) rendeztek a szervezők jó példákat is felvonultató tájékoztató napokat a helyi termelők számára, mintegy 1400 részvevő bevonásával. (A fórumok helyi szervezését és lebonyolítását a Nemzeti Művelődési Intézet vállalta az együttműködésben.)  

 

 

Horváth Zsuzsa osztályvezető (FM - Élelmiszer-feldolgozási Főosztály)

A Helyi termék éve kezdeményezés, valamint a fórumsorozat eredményeit és tapasztalatait állította a központba a program zárórendezvényeként szervezett szakmai tanácskozás. Az eseményt megnyitó Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a programot értékelve leszögezte, hogy a vásárlók jobban megbíznak a helyben előállított termékekben, ezért különösen fontos a helyi piacok támogatása. A kampány emellett információhiányt is feltárt a területen, s igény fogalmazódott meg a kezdeményezés folytatására is: szeptembertől ezért újabb programsorozat indul a kistermelők tájékoztatására és a helyi termékek népszerűsítésére. 

 

Horváth Zsuzsa, a Földművelési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának osztályvezetője, a Helyi termék éve kapcsán megfogalmazódó tapasztalatokat és eredményeket foglalta össze előadásában. A Kaposvári Egyetem által készített fogyasztói felmérés szerint a helyi termék bizalmi termékként él a köztudatban, s ez a program egyik fontos alapvetése is. Mint elmondta, a kezdeményezés megvalósítására 2014. decemberében alapítottak munkacsoportot, s a partnerekkel előállított munkaanyagok és munkaterv alapján indult el 2015 áprilisában az egy évet felölelő program.

 

Az országos kampány egyik központi eleme a Helyből jobb! honlap, mely többek között piackeresővel és tudástárral áll a tudatos vásárlók és termelők szolgálatára. A fórumokon a legnagyobb érdeklődést kiváltó témák a kistermelői tevékenységet szabályozó törvényi keretek, valamint az adózásról szóló információk voltak.

A programnak már most érezhető a hatása, hiszen az elmúlt évben több mint félszáz új termelői piac létesült az országban, s folyamatosan nő a regisztrált kistermelők száma, valamint a helyi termékek iránti vásárlói érdeklődés is.

Dr. Dóczy Katalin - osztályvezető, NÉBIH

 

Dr. Dóczy Katalin a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal osztályvezetője a program tapasztalatai és a termelői visszajelzések alapján összeállított problématérképet, valamint a jövőbeni feladatokat ismertette a helyi termékek piacra jutásának érdekében.

 

 

A termelői és részvevői kérdésfelvetések közül kiemelte az önkormányzatok közfoglalkoztatás keretében előállított termékei értékesítésének ügyét, a szociális szövetkezetek fejlesztési lehetőségeit, valamint a kistermelői termékek online értékesítésének témakörét.

 

 

Jelenleg 14.000 regisztrált helyi termelő működik az országban, megfelelő tájékoztatásuk nemcsak a helyi piacok lehetőségeit gyarapítja, hanem komoly felelősséget is jelent. 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet célja a helyi termék kategória bővítése kézműves termékekkel és tevékenységekkel (kosárfonás, papírmerítés, keramikusság, üvegművesség, stb), továbbá a közösségi művelődési intézmények bekapcsolása a helyi termékek promóciójába, a kínálat és kereslet összekapcsolódásának elősegítése.

A témakörben hasznos szolgáltatásokat nyújtó honlap folyamatosan frissül: http://www.helyboljobb.hu/