Közösségteremtő Szent Márton – Konferencia Szombathelyen
2016. augusztus 19. 10:47

Közösségteremtő Szent Márton – Konferencia Szombathelyen

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa 2016. szeptember 29. és október 1. között háromnapos nemzetközi konferenciát szervez. A rangos esemény egyik kiemelt témáját azon közösségek tevékenysége jelenti, melyek működésükkel, tetteikkel a segítő szent szellemi hagyatéka előtt tisztelegnek.

 

Az 1700 évvel ezelőtt Savariaban – az ókori Szombathely falai között – született Szent Márton élen járt a segítésben; alázattal és tisztelettel fordult a körülötte élőkhöz. Vándorlása során egyszerű életével és bölcs válaszaival irányt mutatott a kor zavaros politikai és vallási útvesztőiben. A tanításait követők képessé váltak az összefogásra, a megoldások közös megtalálására. A XXI. században is számtalan olyan közösséget találunk, amelynek tagjai megosztják egymással köpenyüket, segítik újra talpra állni az elesetteket.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet az idei év folyamán a Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretében országos kutatást folytat annak felderítésére, hol működnek olyan bejegyzett vagy informális civil szerveződések, amelyek viselik Szent Márton nevét, vagy tevékenységükben követik az ő példáját. A többcélú kutatás legfontosabb eredménye olyan jó gyakorlatok megismerése, amelyek országos, sőt nemzetközi szinten adaptálhatók. A felfedezett minták bemutatására kerül sor elsősorban a szeptember végi konferencián, amelynek külföldi előadói is lesznek.

A 2016-os évben a Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózatának soros elnökségét a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke, Orbán Róbert tölti be. A hálózat zártkörű közgyűlése 2016. szeptember 29-én délelőtt kerül megrendezésre a szombathelyi Városháza házasságkötő termében. A folytatásban a Szombathelyi Képtár termeit töltik be a Szent Márton nevét viselő és a Szent Mártonhoz kötődő tradíciókat ápoló hagyományőrző csoportok előadásai. A Képtár teraszán értékasztalokon mutatják be a nemzetközi meghívottak és a Vas megyei közösségek tevékenységüket és termékeiket, egyediségeiket, amelyekkel nemzeti értékeinkhez hozzájárulnak.

2016. szeptember 30-án nagyszabású konferencia keretében mutatják be az előadók jó gyakorlataikat. A luxemburgi, az utrechti, a szlovák, a szlovén és a korzikai példák mellett Tóth Viktória Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Burján István, Derksen Gyöngyi pedig Baranya megyéből hoz mintát a jól működő civil kezdeményezésekre. Kereszti Ferenc és Kopasz Károlyné Egyházi Közművelődési Egyesületet képviseli, de érkezik előadó Pannonhalmáról és természetesen Vas megyéből is. A konferencia egyúttal a kulturális útvonalak képviselőinek is biztosít találkozási lehetőséget. Bemutatkozik az Erzsébet Út és a Mária Út képviselője is.

Kísérő programként a résztvevők kipróbálhatják tudásukat a Szent Márton kvízben, filmbemutatókra is sor kerül, Kinyó Zsolt megosztja élményeit, amelyeket Tours és Szombathely közti zarándokút gyalogos megtétele során szerzett.

2016. október 1-jén a Szent Márton Út egy rövid Vas megyei szakaszának bejárására kerül sor Gyöngyösfalu és Lukácsháza között, a nap Kőszeghegyalja értékeinek megtekintésével zárul a Csömötei hegyen. 


/storage/files/files/Programterv_Szent_M__rton_konferencia2016szept29_30,pdf típusú fájlKözösségépítő Szent Márton konferencia 2016. szeptember 29-30. - Programterv

 Jelentkezési lap

Jelentkezés szeptember 20-ig lehetséges!

/storage/files/files/Programterv_Szent_M__rton_konferencia2016szept29_30_angol,pdf típusú fájlProgramme: Community-Building Saint Martin of Tours Conference

 

 Application form