Közösségépítő Szent Márton konferencia – közösségek Szent Márton útján / 1.
2016. október 10. 10:01

Közösségépítő Szent Márton konferencia – közösségek Szent Márton útján / 1.

Nemzetközi konferencián mutatkoztak be Szent Márton szellemi hagyatékának mai „örökösei” a 2016. szeptember 29. és október 1. között rendezett Közösségteremtő Szent Márton konferencia során a Szombathelyi Képtárban. A rangos eseményt a Nemzeti Művelődési Intézet és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa közösen szervezte: a tanácskozás kiemelt témájául azon közösségek tevékenysége szolgált, melyek működésükkel, tetteikkel a segítő szent útján járnak. 

Magyar és külföldi előadók tolmácsolásában számos lelkesítő jó példa és gyakorlat mutatkozott be arra nézve, miképp lehet – Szent Mártonhoz hasonlóan – „megosztani egymással köpenyünket” közösségi szinten. A konferencia első napján – szeptember 29-én – tartotta zártkörű közgyűlését a Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata, melynek soros elnöki tisztét a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke, Orbán Róbert tölti be.

V. Németh Zsolt köszöntője

A közgyűlés után vette kezdetét a tanácskozás. A megjelenteket a szervezők részéről a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, Hegedűs Katalin, vendéglátóként pedig Prof. Dr. Vig Károly, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tudományos igazgatóhelyettese köszöntötte. Megnyitó beszédében Császár István egyházmegyei kormányzó (Szombathelyi Egyházmegye) rámutatott arra a sokféleségre, mellyel a Szent Márton legenda, s általa Márton személye megérinti az emberek lelkét. „Az emberi segítőkészség 1700 éve nem változott, így Márton tanításai ma is érvényesek” – mondta a kormányzó. Köszöntőjében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy Szent Márton emléke előtt nemcsak templomokkal, kegyhelyekkel és emlékhelyekkel lehet tisztelegni, hanem az általa képviselt értékek gyakorlásával is.

Hétvégi Botladozók - Nádasd néptánccsoportja

A program folytatásaként a Szent Márton nevét viselő, vagy a Szent Mártonhoz kötődő tradíciókat ápoló hagyományőrző csoportok előadásai követték egymást: Takács Dániel kórusművét, Szent Márton himnuszát 70 gyermek, a szombathelyi zenei általános iskola „Kicsinyek Kórusa” énekelte el, majd Keszeiné Barki Katalin igazgató a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkáját, valamint kezdeményezését, a Szent Márton kvízt ismertette a részvevőkkel. A Szent Márton úton fekvő Nádasd életéről, a hagyományőrzés és közösségépítés helyi gyakorlatáról Karvalits J. Zoltán polgármester, Takács László plébános, és Kőrösi Krisztina lelkész tartott előadást, melyet a település néptánccsoportja, a Hétvégi Botladozók mozgalmas táncbemutatóval koronázott meg.

Dobronak hagyományőrző csoportja - Márton napi újborszentelés

A nemzetközi és magyar zarándokutakat szervező Pannon Pilgrim bakancsos turistákat és prémium szolgáltatásokat keresőket egyaránt megszólít – rendhagyó idegenforgalmi tevékenységükről a cég alapítói beszéltek. A szlovén Dobronak magyar hagyományőrzői a Szent Márton ünnepéhez kapcsolódó vidám újborszentelő rítusukba avatták be a közönséget, majd a Zenebarátok Szombathelyi Kórus Egyesületének Szent Márton Kórusa szívmelengető koncertje zárta a nyitónapot. 

 

Galéria a nyitónapról... 

A konferencia 2. napjáról szóló beszámolónk...