Közművelődési szakember végzettséget szerezhetnek a kulturális közfoglalkoztatottak
2015. augusztus 13. 07:46

Közművelődési szakember végzettséget szerezhetnek a kulturális közfoglalkoztatottak

Az elmúlt két hónapban a III. Kulturális Közfoglalkoztatási Program képzései 121 képzési csoportban 2530 fő részvételével valósultak meg.  A napokban további 25 fő részvételével indult útjára Debrecenben a középfokú szakmai végzettséget adó, szakvizsgának minősülő Közművelődési szakember II. képzés. 

A korábban megvalósított képzésekhez képest nagy előrelépés, hogy a jelenleg indított, érettségire épülő tanfolyam elvégzésével sikeres vizsga teljesítése után az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítést is szereznek a résztvevők. A résztvevők Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkeznek az intenzív, napi nyolc órás tanfolyamra. A képzés az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ koordinálása mellett, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának együttműködésével valósul meg.

A heti öt napon át zajló 296 órás tanfolyam során a képzés résztvevői a Helyi társadalom- és kultúraismeret, Kulturális rendezvények szervezése, Kulturális szervezetek és intézmények működése, közművelődési tevékenysége tanegységek ismereteit sajátíthatják el. A képzés elvégzésével a résztvevők képesek lesznek az önkormányzati közművelődési intézmények, művelődési civil szervezetek, kulturális vállalkozások munkatársaként a szervezet szakszerű és színvonalas működtetésében való részvételre, a kulturális szervezőmunka ellátására, művelődési szolgáltatások, rendezvények, kiállítások, vásárok, táborok szervezésére. Az elsősorban gyakorlati oktatáson alapuló képzés során emellett kompetenciákat szereznek amatőr művészeti és szabadidős körök, klubok, valamint tanfolyamok működtetésére, a település vagy az adott társadalmi réteg művelődési, közösségi életének élénkítésének elősegítésére.

A képzői gárda kiváló, magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tagjai között megtalálhatjuk a Debreceni Egyetem szakemberei mellett a közművelődés területén elismert, nagy szakmai múlttal rendelkező oktatókat is. A 2015. augusztus 3-i nyitónapon jelen volt Dr. Juhász Erika a Debreceni Egyetem tanszékvezető főiskolai docense, az Nemzeti Művelődési Intézet főosztályvezetője, illetve az Országos Felnőttképzési Központ szakmai munkatársa, akik köszöntötték a résztvevőket, majd Pete Nikolett, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület szakmai vezetője csapatépítő tréninget tartott, ezzel is megkönnyítve a későbbi csoportokban történő együttműködés lehetőségét. Reményeink szerint a szakmai bizonyítvány mellett új és hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak a résztvevők, amely elősegítheti a munkaerőpiacra való visszatérésüket és a közösségi művelődés humán erőforrásának fejlesztéséhez is hozzájárul.

 

Szabó Tünde