Közel hatvan kulturális területen dolgozó szakember szerzett tanúsítványt a Nemzeti Művelődési Intézet továbbképzésein
2016. április 15. 08:54

Közel hatvan kulturális területen dolgozó szakember szerzett tanúsítványt a Nemzeti Művelődési Intézet továbbképzésein

A képzések az elmúlt hónapokban közel hatvan, a jövőben közművelődési, illetve többfunkciós kulturális intézmények vezetésében tevékenykedő szakember számára hoztak sikereket a szakmai fejlődés területén. Ez összesen 54, a Nemzeti Művelődési Intézet által kiállított tanúsítványt, 54 sikeres záródolgozatot, 54 részvevő között kialakult szakmai kapcsolathálót, és nem mellesleg 54 gyakorlatias és hasznos vezetési elméleti és gyakorlati tudással rendelkező szakembert jelent.   

Ezek a számok – hozzáadódva az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ immár 2 éves munkájának eredményeihez – egyre közelebb hozzák a központ legfőbb célját: a kulturális területű továbbképzések országos szintű szervezésének eredményeképpen országunk közösségi művelődés területén dolgozó szakembereinek magas színvonalú szakmai tudásfejlesztését, melyek helyileg ezúttal két városban, három helyszínen és három képzési csoportban zajlottak. Ezek közül két csoport a többfunkciós intézmények vezetéséhez szükséges ismereteket, egy csoport pedig az alapító okiratuk szerint közművelődési tevékenységet végző intézmények vezetésének gyakorlati tudását sajátította el.

A 2016. február 23-án lezárult „Többfunkciós kulturális intézmények vezetőinek képzése” elnevezésű 60 órás továbbképzést – a szakmai kapcsolatok erősítése céljából – a Nemzeti Művelődési Intézet, stratégiai partnerével, a Magyar Nemzeti Levéltárral együttműködésben bonyolította le. A képzés nemcsak a megvalósítás szempontjából, hanem a résztvevők személyének oldaláról is egyedülálló volt, hiszen a Magyar Nemzeti Levéltár épülő hálózatának megyei levéltáraiban dolgozó közép- és felsővezetők tanulhattak az intézményeik vezetéséhez nélkülözhetetlen menedzsment és vezetési ismereteket, mindezt a saját szakmájuk oldaláról megközelítve. A célként kitűzött elsajátítandó tananyagot alátámasztva a levéltári szakma jeles képviselői színesítették az oktatói gárdát, mely által a résztvevők hozott tudása gyakorlati példákkal nyert kiegészítést. A Menedzsment alapismeretek oktatója Dr. Laki Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem tanára, okleveles Művelődési és Felnőttképzési menedzser, a Könyvtári vezetési ismereteké Kovács Györgyi, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egykori régióigazgatója volt. Később Török Rita közművelődési szakember, majd azt követően Dr. Bodó Attila, az EMMI főosztályvezetője és Dr. Haraszti Viktor, Budapest Főváros Levéltára főigazgató-helyettese közreműködésével a szakma oldaláról megközelítve mélyíthették el az ismereteket a résztvevők. A képzés második felében került sor a gazdasági ismeretek elsajátítására, melynek tudásanyagát Nemesné Zsigmondi Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár gazdasági igazgatója szemléletes, gyakorlatias tudásátadással hozta közelebb a majdani vezetők számára.

 

Hasonló eredményességgel zárult 2016. április 4-én második dunántúli helyszínünkön, Balatonszabadiban lebonyolított képzésünk, ahol a Kincskereső Általános Művelődési Központ, azon belül elsősorban Szőke Ildikó intézményegység-vezető segítő támogatásával valósulhatott meg a képzés. A különböző dunántúli megyékből sikerült megnyerni a legkiválóbb szakembereket, melynek eredményeképpen oktatóink között köszönthettük Tarr Ildikót, a tabi könyvtár igazgatóját, Ódor Jánost, a szekszárdi múzeum igazgatóját, illetve Dóri Évát, a Balatonszemesi Latinovits Művelődési Ház és Könyvtár és Múzeum vezetőjét, valamint Szalai Tündét, a Helyiérték Egyesület programkoordinátorát.


Az elégedettségi mutatók alapján elmondható, hogy mind az oktatók kiválasztását, mind a képzés hasznosságát tekintve egységesen pozitív véleménnyel voltak a végzettek.

 

A fent említett képzéseinkkel párhuzamosan a tavaly ősszel újonnan akkreditáltatott, alapító okiratuk szerint közművelődési feladatot ellátó intézmények vezetőinek tudásfejlesztését célzó 60 órás képzés, a „Kulturális intézmények vezetésének gyakorlata” első csoportjának tagjai is kezükbe vehették tanúsítványukat, miután tizennyolcan tettek eredményes vizsgát. A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális központban az ország minden tájának kulturális intézményeiből érkeztek a résztvevők, ahol elsőként Dr. Keczer Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem docense, majd Kovács Györgyi, valamint Dr. Misurák Ervin az Nemzetgazdasági Minisztérium jogi szakreferense, végezetül pedig Sonkoly János, a Nemzeti Művelődési Intézet Ellátási és Vagyongazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője tanítási óráin gyarapíthatták tudásukat a résztvevők.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy szép számmal vannak, akik több képzésünkre is visszatérnek hozzánk, és a korábban megszerzett ismereteiket hasznosítva az előzetes tudásmérők során kimagasló teljesítményt nyújtanak azokban a tananyagrészekben, amelyekkel egy korábbi képzésünk kapcsán már találkozhattak.

Országos Felnőttképzési Szakmai Központunk 2016 áprilisában – a jelentkezők magas számára tekintettel – újabb képzési csoport indítását tervezi Budapesten. A képzési csoportba még tudunk néhány jelentkezést fogadni!

Jelentkezési határidő: 2016. április 18. (hétfő)
Többfunkciós kulturális intézmények vezetőinek képzése – képzési tájékoztató

Szabó Tünde és Rátfai-Takács Renáta