Ismét felgördült a Pajtaszínház függönye: félidőben a program folytatása
2016. november 07. 14:44

Ismét felgördült a Pajtaszínház függönye: félidőben a program folytatása

2016. november 3-án a Nemzeti Művelődési Intézet és szakmai partnere, a Magyar Teátrumi Társaság sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Színházban az előző színházi évadban nagy sikerrel megvalósult, a vidéki amatőr színjátszás hagyományait felélesztő Pajtaszínház mintaprogram folytatásáról. A Nemzeti Művelődési Intézet ezúttal 19 megye 19 településén hív életre amatőr színjátszó köröket, a Magyar Teátrumi Társaság színész-drámapedagógus mentorai pedig felkészítik őket egy színházi produkció megvalósítására. A programot ezúttal is a Pajtaszínházi Szemle fogja zárni a Magyar Kultúra Napja előtt tisztelegve, 2017. január végén, a Nemzeti Színházban.

A sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a kezdeményezést méltatva rámutatott, hogy az ideális színházi élet piramisszerűen épül fel, s bázisát azok az amatőr színjátszó csoportok adják, melyeket a Pajtaszínház program is támogat.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára a programról tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kulturális alapellátás feladata a intézményrendszerek működtetése mellett a cselekvő közösségek támogatása. A Pajtaszínház program kezdeményezi ilyen közösségek létrejöttét, így erősítve a helyi társadalmakat.

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója a Pajtaszínház program innovatív szakmai koncepciójáról és az intézmény más társadalomfejlesztő kezdeményezéseiről beszélve kiemelte, hogy a program helyi igényekre reagál. Mint mondta, sok településen komoly szándék mutatkozik arra, hogy amatőr színjátszó csoport működjék, de a lehetőségeik korlátozottak – a Pajtaszínház program ilyen településeken adja meg a kezdő lendületet a kibontakozáshoz.

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke az amatőr színjátszó csoportokkal foglalkozó mentorok fontos szerepére hívta fel a figyelmet: a színészekből és drámapedagógusokból álló mentorhálózat tagjai szakmai segítséget nyújtanak a programba bevont színjátszó csoportoknak, hogy megvalósítsanak egy előadást.

 

A sajtótájékoztatón az előző színházi évadban megvalósult Pajtaszínház mintaprogram továbbéléséről osztotta meg közvetlen élményeit Szarvas József színművész, aki több, a mintaprogram során indult színjátszó csoportot is vendégül látott a Viszáki Pajta Napokon, s hasonló jó tapasztalatokról számolt be Márta István, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, aki szintén fellépési lehetőséget nyújtott Pajtaszínház-csoportoknak a nagy múltú fesztiválon.

A sajtótájékoztatót a Kékcsei Színjátszó Csoport bemutatója zárta – mint Szekeres Katalin, Kékcse polgármestere elmondta, a település az elsők között csatlakozott a közösségerősítő programhoz, s a csoport már több helyen szerepelt a kezdeményezés során létrehozott produkcióval. 

 

(Nyitókép: Csákvári Zsigmond fotója)