Hiánypótló IKSZ-katalógus a 2015-16-os tanévre Veszprém megyében
2015. december 07. 12:17

Hiánypótló IKSZ-katalógus a 2015-16-os tanévre Veszprém megyében

Az önkéntesek világnapján jelent meg a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája és a Kör Alapítvány – Önkéntes Központ közös kezdeményezéseként az a hiánypótló  a honlapról letölthető katalógus, mely a megyei Iskolai Közösségi Szolgálatban (IKSZ) való részvételhez nyújt segítséget. 

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1. után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. A tanulók számára a középiskolák a 9–11. évfolyamon, lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket. Az első, a jogszabály szerint végző évfolyam 2016-ban érettségizik, így a 2015-16-os az utolsó tanév, amikor elvégezhetik az 50 óra közösségi szolgálatot.

Közös munka

Veszprém megyében számos olyan civil szervezet, önkormányzat, közművelődési intézmény működik, amely tudatosan és sikeresen használja az iskolai közösségi szolgálat által kínált lehetőségeket. A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája által az utóbbi hónapokban szervezett szakmai programokon (Területi Ifjúsági Műhely, Közművelődési Szakmai Nap) az iroda partnereivel közösen a szervezők éppen ezért többször is foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogyan lehetne ezen a területen segíteni további munkát, megosztani a jó gyakorlatokat, és minél szélesebb körben felhívni a figyelmet erre a lehetőségre. Mindkét oldal (iskolák-iskolai közösségi szolgálatban részt vevő diákok valamint a fogadó szervezetek) számára fontos, hogy lássák, számukra milyen előnyökkel jár az önkéntességnek ez a különleges formája, és aktuális információkat kaphassanak. A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája ezért döntött úgy, hogy a Kulturális Közfoglalkoztatási Program által kínált lehetőségeket felhasználva, partner szervezetek bevonásával széles körben felkutatja azokat a szervezeteket, amelyek fogadnak IKSZ keretében diákokat, vagy tervezik ezt a jövőben.

 

A megye 117 településén dolgozó közösségi munkáson keresztül egy kérdőív segítségével kaptak képet a kezdeményezés elindítói a megye fogadó szervezeteiről és arról, mire van szükségük a fejlesztésben. Első lépésként készült el a 76 szervezetet bemutató katalógus, mely a KLIK segítségével jutott el a középiskolákba a pedagógusokhoz és a diákokhoz. Ezzel a középiskolások számára gazdag kínálatot biztosítottak a szervezők, hogy a közösségi szolgálat keretében minél többfajta területen tevékenykedhessenek, a szervezetek pedig lehetőséget kapnak, hogy tevékenységükbe bevonhassanak fiatalokat, szélesítve ezzel társadalmi bázisukat.

Partnerszervezetek Ajkán

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája és a Kör Alapítvány – Önkéntes Központ azért vállalkozott erre a munkára, mert szeretnék, ha ez a szolgálat több lehetne kötelező tevékenységnél, ha a középiskolások sokféle területen tudnák kipróbálni magukat, segíthetnének szociális, kulturális, közösségi, környezetvédelmi, stb. szervezetek munkájában, sokrétű tapasztalatokat szerezve ezáltal. A katalógusban szereplő szervezetek nyitottak, örömmel várják a diákokat, akik hasznos, értelmes feladatokat végezhetnek, érezve, hogy szükség van a segítségükre, hálásak a munkájukért.

 

A katalógusban egy módszertani ajánlást is találnak, amely a teljesített 50 óra után a feldolgozó/ értékelő osztályfőnöki órához nyújt segítséget.

A fejlesztés a következő évben olyan alkalmak szervezésével folytatódik, ahol az érdeklődők az IKSZ szabályaival, jó gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg.

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája köszönetet mond valamennyi partnerének a kiadvány elkészítéséhez nyújtott segítségért!

 

/storage/files/files/doc/IKSZ_kiadvany_vegleges_12_09,pdf típusú fájlIskolai Közösségi Szolgálat Veszprém Megyei Katalógusa 2015/2016 tanév

 

 

/storage/files/files/IKSZ_jogi_szab__lyoz__s,doc típusú fájlIskolai Közösségi Szolgálat – jogi szabályozás a fogadó szervezet oldaláról