Film- és fényünnep Szolnokon
2015. október 07. 11:52

Film- és fényünnep Szolnokon

Film, festészet, zene, könyvbemutató, gasztronómiai kalandozás – s mindehhez vezérgondolatként a fény csodája Szolnokon. 2015. október 15. és 18. között a Tisza-parti város a hagyományoknak megfelelően ez évben is sokszínű esemény-kavalkádot ígér a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál programok keretében. A filmszemlét több kísérőprogram is erősíti: ekkor nyílik a Képzőművészet ünnepe Szolnokon, a Fény Nemzetközi Éve kapcsán elnevezésű kiállítás-sorozat, valamint a 120 éves a film programsorozat is.

A tudományos filmszemlét számos szakmai esemény is kíséri. Október 16-án kerül sor arra a kerekasztal-beszélgetésre, melynek témája: „A Közösségépítés filmmel, a filmterjesztés múltja, jelene, jövője”. A beszélgetés résztvevői Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója, Dr. Kollarik Tamás a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagja, Szedlacsek Emilia az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Kucsera Tamás a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, valamint Lovas Lajos és Fejes Katalin a Nemzeti Digitális Archívum főigazgatója és mb. főigazgató-helyettese. A meghívottak között szerepel emellett a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Független Film- és Video Szövetség, a Magyar Filmakadémia és a Filmművész Szövetség is. A beszélgetést Hajnal László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának vezetője moderálja.

 

A hetedik művészeti ág, a film művészete a mindennapi életünk része. A film a különféle technikáknak köszönhetően sokrétű, összetett módszer és technikai segédeszköz, így felhasználásának lehetősége gyakorlatilag korlátlan. Ilyen módon természetes, hogy a filmtechnika tartós és egyre szorosabb kapcsolatba került az emberi tevékenység egyik legfontosabb, számára nélkülözhetetlen területével, a tudománnyal. A kapcsolat sokrétű, fontossága növekszik. A film és tudomány kapcsolatának egyik fontos területe a tudományos népszerűsítés. Tudomány és film. Van-e másik két fogalom, amely ilyen pontosan illeszthető egymáshoz, mint e kettő? Mindkét fogalom közösségekhez köthető, közösségeket építő tevékenység, fontos meghatározójuk a tudás átadása. Az új ismeretekkel, tudásokkal bíró emberek nagyobb eséllyel lesznek egy település társadalmának kreatív cselekvőivé is.

 

A szolnoki Tisza Mozi Filmfesztivál keretében idén is megrendezett Nemzetközi Tudományos Filmszemlén 258 film, 55 versenyfilm kerül a közönség elé. A filmszemle munkáját neves zsűri segíti. Tagjai: Kiss László a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Csillagaszat hírportál főszerkesztője, Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója, és Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens. A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál védnöke Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az ünnepélyes díjátadó gálája október 17-én 19.30 órakor kezdődik a Szolnoki Galériában. A zárónapon 10.00–16.00 óra között a díjnyertes filmeket a rendezvénynek évek óta otthont adó Tisza Moziban (Szolnok, Templom u. 4.) lehet megtekinteni.

 

Program: Nemzetközi Tudományos Filmszemle